Anketa: rekordni pad Bidenovog rejtinga

Novi, vrlo loši anketni rezultati za američkog predsjednika Joe Bidena, a onda i za Demokratsku stranku u cijelosti, gledano iz perspektive da se izbori za Kongres održavaju za točno godinu dana, 8. studenog 2022. godine. Kontrola nad Kongresom vrlo je važna za drugi dio Bidenovog predsjedničkog mandata.

Prema najnovijoj anketi (provedena je od 3. do 5. studenog na uzorku od 1000 registriranih birača, pri čemu je mogućnost pogreške oko 3,1%) koju je proveo američki medij USA Today u suradnji sa sveučilištem u Soffolku, ocjena odobravanja aktivnosti predsjednika Joea Bidena od strane Amerikanaca pala je na rekordno niskih 37,8% (info: USA Today od 7. studenog). Istraživanje je pokazalo kako 59% ispitanika negativno ocjenjuje Bidenove postupke kao šefa države, dok je njih 3,2% ispitanika bilo suzdržano na konkretno pitanje o tome.

Čak 46% ispitanika smatra kako predsjednik Biden svoje dužnosti obavlja lošije nego što su očekivali, pri čemu se gotovo 64% ispitanika, uključujući 28% simpatizera Demokratske stranke, protivi da se Joe Biden natječe za drugi mandat 2024. godine.

Sudjelovanju na sljedećim predsjedničkim izborima bivšeg šefa države, republikanca Donalda Trumpa , protivi se 58,4% ispitanika. Međutim svega 40% njih izrazilo je spremnost glasati za Bidena da se izbori održavaju sada, dok bi za Trumpa glasovalo njih 44%, a 11% ispitanika radije bi biralo nekog drugog kandidata.

Još je poraznije stanje za potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris, koju je u anketi poduprlo svega 27,8% ispitanika. Samo 12% njih pozitivno se izjasnilo o radu Kongresa.  66% anketiranih smatra kako se stanje u zemlji razvija u krivom smjeru, dok je suprotnog mišljenja njih 20%.

 
Komentari

komentar

You may also like