Anketa u SAD-u: treba li Trump napustiti politiku?

Američki CNBC od 2. do 7. veljače proveo je istraživanje javnog mišljenja o političkoj budućnosti bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Prema rezultatima, objavljenim u petak, većina Amerikanca misli kako bi Trump trebao prestati sudjelovati u političkom životu zemlje.

Preciznije: 54% ispitanika izjasnilo se za Trumpovo “potpuno povlačenje iz politike”. Takav bi potez odobrilo 81% ispitanika iz redova demokrata, 26% republikanaca, kao i 47% sudionika istraživanja koji ne podržavaju niti jednu od dviju stranaka.

Istodobno, 74% republikanskih ispitanika očekuje da će Trump i dalje biti aktivno uključen u politički život zemlje, dok bi njih čak 48%  željelo da Trump “ostane njihov predsjednik”.

U istraživanju je sudjelovalo oko tisuću punoljetnih američkih građana.

Hoće li se ili ne Trump politički opet angažirati još je nepoznato. Međutim nije isključeno, da, ako više ne bude djelovao unutar Republikanske stranke, krene u osnivanje vlastite, o čemu je već govorio i što su prenosili brojni američki mediji. Kao jedan od mogućih naziva za njegovu stranku spominjao se i Domoljubna (patriotska) stranka. Ali više o tome govora nije bilo, vjerojatno i zato jer je Trump trenutačno preokupiran sudskim procesom koji se protiv njega vodi u Senatu i koji, zapravo, odlučuje o njegovoj daljnjoj političkoj sudbini. Za sada je, kako stvari stoje, puno izglednije da taj politički proces završi njemu u korist s obzirom da ga podupire većina senatora iz Republikanske stranke.
Podsjećamo kako za donošenje konačne presude protiv Trumpa u Senatu demokratima treba još uz sve svoje i 17 glasova republikanaca, a za sada su od toga jako daleko.

Republikanska stranka na rubu raskola zbog Donalda Trumpa

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like