Annalena Bearbock: nedostaje nam vlastitih zaliha oružja. Isporuke Ukrajini „na tankoj granici“

Jučer smo izvijestili o riječima glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga za njemačku televiziju ZDF, prema kojima će Sjevernoatlantska vojno-politička organizacija nastaviti s pomoći Ukrajini ma koliko to bilo bolno, jer „alternative nema“ (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Međutim, u tom istom mediju sinoć se oglasila i njemačka ministrica vanjskih poslova  Annalena Bearbock odgovarajući na pitanje pruža li Njemačka dovoljnu pomoć Ukrajini. Ministrica je  priznala da u njemačkoj vojsci Bundeswehru postoji “apsolutni nedostatak vlastitih zaliha” i da su isporuke oružja Ukrajini “na tankoj granici”.

“Ovo je tanka linija kojom hodamo tjednima i mjesecima. Želimo je vojno podržati svime što imamo, ali, nažalost, kod nas je stanje takvo da imamo apsolutni nedostatak vlastitih rezervi”, izjavila je šefica njemačke diplomacije (iz redova Zelenih).

Zbog toga su, nastavila je dalje, njemačke vlasti stvorile posebni fond za oružane snage u iznosu od 100 milijardi eura.

“Stoga vojna industrija mora posebno proizvoditi materijale za Ukrajinu”, kazala je Bearbock i naglasila kako je njemački kancelar Olaf Scholz još jednom jasno izjavio da se “to ne odnosi samo na sljedećih nekoliko mjeseci, nego i na sljedećih nekoliko godina”. Također je naglasila da će Njemačka nastaviti vojnu potporu Ukrajini i da treba biti spreman na činjenicu da bi se sukob u Ukrajini “mogao nastaviti iduće godine”. Zbog toga su, smatra ona, potrebne brze dodatne isporuke oružja Kijevu na jesen i zimu.

“Zato moramo pružiti kratkoročnu potporu, ali i planirati srednjoročno. I zato je Scholz najavio daljnje isporuke za 2023. godinu”,  zaključila je Bearbock.





Reuters je u utorak izvijestio kako Njemačka planira isporučiti više od 500 milijuna eura vrijednog dodatnog oružja Ukrajini i iduće joj godine isporuči joj 3 IRIS-sustava protuzračne obrane, 10 oklopnih vozila za spašavanje, 20 raketnih lansera, precizno navođeno streljivo i td.

Njemačka vlada je 17. kolovoza objavila ažurirani popis oružja prebačenog u Ukrajinu i plan daljnjih isporuka, koji uključuje i 15 samohodnih protuzračnih topova Gepard, sustav protuzračne obrane IRIS-T i tri mobilna bacača raketa Mars (MLRS). Osim toga, Njemačka namjerava Ukrajini prebaciti 20 raketnih bacača 70 mm na specijalnim vozilima, 2000 raketa i 60 200 patrona 40 mm. Na popisu već isporučenog naoružanja i materijala nalazi se 57 artikala, a na popisu planiranog još 27 artikala. Uključno i 100 haubica (Panzerhaubitze 2000).

Stoltenberg: „Platit ćemo cijenu naše potpore Ukrajini, ali nema alternative“





 

Komentari

komentar

You may also like