“Anomalija”: isporuke ruske nafte dostigle najveću razinu od početka 2022. usprkos najavi smanjenja proizvodnje

Rusija ne skriva činjenicu kako zbog smanjenja prihoda od izvoza energenata uslijed embarga na uvoz ruske nafte na Zapad, složenom procesu njezinog preusmjeravanja na nova tržišta uz limit izvozne cijene, kao i smanjenja isporuka prirodnog plina u Europu trpi njen proračun. Tako su proračunski prihodi u prva četiri mjeseca ove godine, prema pojedinim zapadnim medijima, manji za oko 17%, što je znatno više od predviđanja ruske vlade.

Možda je baš zbog navedenih problema s punjenjem proračuna prisutna i jedna „anomalija“. Naime: usprkos ruskim najavama o smanjenju svoje proizvodnje nafte za 500 000 barela dnevno (bpd), izvoz ruske sirove nafte morskim putom dostiže rekorde.

O tim rekordima svjedoči i prekjučerašnji tekst američkog specijaliziranog medija Oilprice, autora Toma Koola.

Evo što on kaže, pozivajući se između ostalog na informacije američkog Bloomberga:

Ruski izvoz sirove nafte morem dosegao je novu najvišu razinu od 3,55 milijuna barela dnevno (bpd) u četiri tjedna do 5. svibnja, što je najveća isporuka barem od početka 2022., pokazali su u utorak podaci praćenja tankera koje prati Bloomberg .

Ruske isporuke sirove nafte nastavile su rasti tijekom posljednja četiri tjedna, prema podacima koje je objavio Julian Lee iz Bloomberga, usprkos inzistiranju Rusije da smanjuje proizvodnju nafte za 500.000 bpd ili čak i više.





Rusija je u veljači upozorila da će smanjiti svoju proizvodnju sirove nafte za 500.000 bpd zbog zabrana uvoza u EU i ograničenja cijena svoje sirove nafte i naftnih proizvoda. U početku je Rusija rekla da će se ova smanjena proizvodnja odnositi na ožujak. Ali potpredsjednik vlade Aleksandar Novak najavio je tijekom ožujka da će se rezovi produžiti.

Smanjenja od 500 000 bpd sada će se produljiti do kraja 2023., ali podaci o izvozu sirove nafte u posljednjim tjednima ne odražavaju nikakva smanjenja – naprotiv, ruski izvoz sirove nafte morem raste.

Na četverotjednoj prosječnoj osnovi, isporuke ruske sirove nafte do 5. svibnja porasle su za 180 000 bpd na 3,63 milijuna bpd, također najviše otkako je Bloomberg početkom 2022. počeo pomno pratiti brodove koji polaze iz ruskih izvoznih naftnih terminala.





Količine upućene u Kinu i Indiju u posljednja četiri tjedna također su bile rekordne, s obzirom na to da je gotovo sav ruski izvoz sada usmjeren prema dva najveća azijska uvoznika, a druga odredišta u Aziji bljeskaju kao “nepoznata” u podacima o brodovima.

Četverotjedni prosječni izvoz sirove nafte iz Rusije u Aziju i “nepoznata odredišta” porastao je za 124.000 bpd u četiri tjedna do 5. svibnja, u usporedbi s četverotjednim prosjekom za razdoblje do 28. travnja, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Glavna odredišta isporuka ruske sirove nafte i dalje su Kina, Indija i Turska, dok tereti koji su trenutačno označeni kao upućeni na “nepoznato odredište” na kraju završe u jednoj od te tri zemlje – zaključuje Oilprice.

Rusija će 2023. preusmjeriti 140 milijuna tona (60%) svoje nafte iz Europe u Aziju

 

 

Komentari

komentar

You may also like