Anthony Blinken postao novi državni tajnik SAD-a

Američki senat podržao je kandidaturu Anthonyja Blinkena za mjesto državnog tajnika SAD-a (info: Reuters).

Za Blinkena je glasovalo 78 senatora, dok je protiv bilo njih 22. Blinken je položio prisegu i tako i službeno postao novi šef američke diplomacije.

Anthony Blinken unuk je Mauricea Blinkina  koji je 1904.g. pobjegao iz Ruskog Carstva iz straha od židovskih pogroma i postao je poznati odvjetnik u SAD-u. Očuh Anthonyja Blinkena, Samuel Pisar, bio je iz obitelji poljskih Židova, uspio je preživjeti u nacističkim koncentracijskim logorima odakle je pobjegao, a američki su ga tenkisti spasili u bavarskim šumama.

Rastao je i odgajan u Parizu, kasnije je bio student na američkim sveučilištima Harvard i Columbia, a nazivan je zagovornikom globalnih saveza. Blinken je karijeru počeo u State Departmentu i osoblju Bijele kuće pod vodstvom Billa Clintona, da  bi postao zamjenik državnog tajnika u vrijeme administracije Baracka Obame. Blinken je radio s Joe Bidenom gotovo 20 godina, kao njegov glavni savjetnik u Senatskom odboru za vanjske odnose i savjetnik za nacionalnu sigurnost u vrijeme kada je Biden bio američki potpredsjednik (u Obaminoj administraciji).

 

 
Komentari

komentar

You may also like