Antonov: „Nove isporuke američkog oružja Kijevu doživljavamo kao izravnu prijetnju ruskim strateškim interesima“

Na odluku Bidenove administracije da SAD nastave isporučivati Ukrajini teško naoružanje danas je ponovo reagirao ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov, nakon što je nedavno već upozorio na rizik potpune i nekontrolirane eskalacije i mogućnost neposrednog sukoba između Rusije i SAD-a odnosno NATO saveza. Svoju je novu poruku objavio je na facebook stranici tog diplomatskog predstavništva, a prenose je i mnogi ruski mediji.

“Odluka (američke) administracije da nastavi puniti kijevski režim teškim naoružanjem osigurava Washingtonu status sudionika u sukobu. Mi to doživljavamo kao izravnu prijetnju strateškim interesima naše zemlje”, kazao je Antonov u komentaru.

Ruski diplomat u „najvrućoj“ diplomatskoj fotelji, onoj u Washingtonu, nedavno je u članku za američki medij The National Interest iznio niz, krajnje upozoravajućih teza – svega dan nakon što je izjavio kako Sjedinjene Države poticanjem Kijeva da uporabi zapadno oružje za napad na regije LNR, DNR, Zaporožje i Herson (koje su od danas, 5. listopada, završnim potpisom Vladimira Putina na donijete ustavne zakone i službeno-pravno u sastavu RF, naravno, s ruske točke gledišta), postaju strana u sukobu u Ukrajini.

Tada je, govoreći o degradaciji američko-ruskih odnosa Antonov kazao i slijedeće:

“Sve što je stvoreno dugogodišnjim radom, uključujući političke, gospodarske, kulturne, znanstvene i obrazovne veze, otpisano je na smetlište povijesti.“ Kazao je i kako smo svjedoci navale zabrinutosti međunarodne zajednice i američkih stručnjaka zbog mogućnosti nuklearnog sukoba između Moskve i Washingtona. (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta)

Podsjećamo kako je jučer američki predsjednik Joe Biden najavio novi paket američke vojne pomoći Ukrajini od 625 milijuna dolara, uključujući četiri HIMARS-a, 32 topnička oruđa i 200 oklopnih vozila. Isto je potvrdio i Pentagon na sinoć održanoj medijskoj konferenciji. Štoviše, Pentagon smatra kako Ukrajina ima pravo HIMARS-ima napadati i Krim jer je on ukrajinski teritorij.





Zato navedene naslovne riječi ruskog veleposlanika nikoga previše i ne iznenađuju.

Ruski veleposlanik: SAD izazivaju nuklearni sukob. Sve što je mukotrpno građeno odbačeno je na smetlište povijesti





Komentari

komentar

You may also like