Apple, Google, Facebook i Amazon plaćaju 40% manje poreza

Istraživanje japanske Nikkei burze računalo je porezna opterećenja za 57 tisuća većih tvrtki diljem svijeta od 2018. do 2020. Zaključili su da najveće tehnološke korporacije “Big Tech” ili “Big Four” (Velika četvorka: Apple, Amazon, Facebook i Google) plaćaju samo 60% poreznog opterećenja u odnosu na svjetski prosjek.

Ovakvi rezultati ne čude. Porezni sustavi nisu još dovoljno dobri u oporezivanju “neopipljivih” digitalnih proizvoda. S druge strane, niti spomenute tvrtke previše željne biti skroz transparente i olakšati oporezivanje. Milijarde dolara poreza izbjegnute su manipulacijama poreznog sustava manje razvijenih zemalja. Osim toga, nekoliko afera prikazalo je kako ove kompanije registriraju podružnice i urede u tzv. “poreznim oazama” i tamo prijavljuju profite. Navedene tvrtke “bogatije” su od većina država svijeta. Samo 7 država svijeta imalo je prošle godine veći BDP od vrijednosti Applea.

Ovakve nepravedne preraspodjele svjestan je i vrh politike. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) već 3 godine bezuspješno pregovara kako pravedno oporezivati ove tvrtke. Kada je Francuska najavila jednostranu odluku o većem oporezivanju ovih američkih tvrtki, SAD je zaprijetio Francuskoj većim carinskim tarifama.

Javili su se predstavnici Apple-a i Facebook-a i iznijeli su skoro identičan stav. Naveli su kako postojeći sustav oporezivanja nije savršen, ali da oni sve uredno plaćaju svim državama. Naveli su kako će pozdraviti i poštivati odluku OECD-a o novim regulacijama oporezivanja.

Komentari

komentar
You may also like