Apple i Amazon pridružili se Googleovu uklanjanju društvene mreže Trumpovaca

Nakon što je Google uklonio iz svog Play Storea društvenu mrežu Parler, na kojoj je okupljen veći broj pristaša Donalda Trumpa, Parler se više ne može skinuti niti na Apple Storeu, nakon što je istekao ultimatum Applea. Potom je Amazon javio Parleru da povlači svoju uslugu web hostinga, zbog čega će Parler mora u kratkom vremenu naći novog pružatelja web hosting usluga ili će završiti “offline”, objavio je New York Times.

Jučer smo pisali da je Google uklonio Parler s Play Storea, dok je Apple zaprijetio da će učiniti istu stvar, ako Parler ne ispuni zahtjeve tehnološkog diva:

Google je s Play Storea maknuo društvenu mrežu koju koriste Trumpove pristaše Parler, dok je Apple zaprijetio da će učiniti istu stvar ako aplikacija ne pristane na moderiranje sadržaja.

Naime, Parler se brendirao kao alternativa Facebooku i Twitteru te tvrdi da nema cenzure, iako je više lijevo orijentiranih korisnika kazalo da su zbog svojih stavova cenzurirani.

Nakon što je Twitter permanentno suspendirao račun Donalda Trumpa mnogi strahuju da tehnološki divovi koriste svoj (skoro monopolistički) položaj kako bi proizvoljno uklonili nepoželjne stavove iz javne sfere i dodatno ojačali svoj položaj na tržištu.

“Svjesni smo kontinuiranog objavljivanja na aplikaciji Parler čiji je cilj potpaliti postojeće nasilje u SAD-u”; stoji u priopćenju glasnogovornika Googlea, prenosi Bloomberg.





“Priznajemo da može postojati razumna debata o politikama prema sadržaju i da aplikaciji može biti teško odmah ukloniti sav nasilni sadržaji, ali mi zahtijevamo od aplikacije robustno moderiranje nečuvenog sadržaja da bi ju distribuirali putem Google Playa”, dodao je.

Google će suspendirati aplikaciju dok se ne adresira “postojeća i urgentna prijetnja javnoj sigurnosti”.

Najveća internet tražilica tvrdi da je mjesecima podsjećala Parler na spomenuti problem.





Apple je pak izdao ultimatum Parleru – uvedite moderiranje i filtriranje sadržaja u roku od 24 sata ili mičemo aplikaciju. Apple je poslao poruku Parleru da mora detaljno objasniti kako će moderirati i filtrirati sadržaj, piše Bloomberg.

Parler je 18. “najskidanija” aplikacija na Apple Storeu u posljednjih 90 dana.

Čelnik Parlera John Matze je rekao da neće podleći “pritisku anti-kompetitivnih aktera. Uvijek smo provodili naša pravila protiv nasilja i ilegalne aktivnosti, što ćemo i nastaviti. Ali NE ĆEMO podleći politički motiviranim kompanijama i onim autoritarcima koji mrze slobodu govora”, prenosi Buzzfeed.

“Svatko tko kupi Appleov mobitel je očito korisnik. Očito oni znaju što je najbolje za tebe, govoreći ti koju aplikaciju smiješ ili ne smiješ koristiti”, dodao je.

Republikanci, poput utjecajnog senatora Teda Cruza, šefa republikaca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja imaju račun na Parleru te su apelirali na pratitelje da otvore račun na toj društvenoj mreži osnovanoj 2018., piše Buzzfeed.

Podsjetimo, deset republikanskih država tužilo je Google zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja. U tužbi se tvrdi da Google ima dogovor s Facebookom kojim dodatno jača svoju gotovo monopolističku poziciju na tržištu.

Ostaje za vidjeti kako će pravosuđe gledati na ovaj potez kojim Google (a možda i Apple) izbacuje iz igre konkurenciju drugim tehnološkim divovima (Facebooku i Twitteru) i to u vrijeme dok je znatan broj Trumpovih pristaša dodatno ogorčen Twitterovom politikom moderiranja.

Amazon je u pismu Parleru naveo 98 primjera postova koji potiču na nasilje, a nisu obrisani.

“Jasno je da Parler nema efikasan proces da bi se pridržavao” Amazonovih pravila, stoji u pismu, prenosi New York Times i dodaje da su zaposlenici Amazona tražili otkazivanje usluge Parleru, kao i barem jedan kongresmen.

Amazon “pruža tehnologiju i usluge korisnicima širom političkog spektra i mi nastavljamo poštivati pravo Parleru da odlučuje za sebe koji će sadržaj dozvoliti na svojoj stranici. Međutim, ne možemo pružati usluge korisniku koji nije u stanju efikasno identificirati i ukloniti sadržaj koji potiče ili potpaljuje nasilje protiv drugih”, dodaje se.

Apple je, shodno ultimatumu, uklonio Parler iz svoje trgovine mobilnih aplikacija. New York Times navodi da je Parler uklonio određene postove (nakon Appleova zahtjeva), ali tehnolški div kaže da te mjere nisu dovoljne.

“Oduvijek smo podržavali različita gledišta koja su zastupljena u App Storeu, ali na našoj platformi nema mjesta za prijetnje nasiljem i ilegalne aktivnosti”, stoji u priopćenju Applea.

John Matze, čelnik Parlera rekao je da “Big Tech stvarno želi ubiti kompetitivnost” te da ima puno posla u narednih 24 sata kako ne bi s interneta nestali podaci korisnika.

Nakon što smo pisali o prijetnji kartelskog udruživanja Big Techa za slobodu govora, sada se još jedan tehnološki div (Amazon) uključio u napad na novu društvenu mrežu, sprječavajući time mogući nastanak konkurenciju Facebooku i Twitteru.

Komentari

komentar

You may also like