Arapi ne očekuju promjene u Bidenovom mandatu

Arapski čelnici čestitali su Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi, no neki ljudi na Bliskom istoku izrazili su cinizam, u kontekstu američke politike prema regiji.

“Pričekajmo da vidimo kako će teći Bidenovo predsjedništvo. Svim Iračanima kažem, ne trčite pred rudo. Je li Biden  bolji za Irak? Pričekajmo da vidimo njegova djela”, rekao je Adel Salman, 40, profesor engleskoga u bagdadskoj srednjoj školi.

Biden će se suočiti s brojnim neriješenim pitanjima u arapskom svijetu: od ratova u Libiji i Jemenu do antagonizma između Irana i zaljevskih zemalja saveznica SAD-a.

“Trump je bio naš prijatelj, volio je Saudijsku Arabiju i štitio je od neprijatelja. On je svezao ruke Iranu. Biden ga je ponovno oslobodio i to će naštetiti nama i cijeloj regiji”, rekao je Mohamed al Anaizi, saudijski vozač Ubera.

Ljudska prava

Dok Trump u vanjskoj politici većinom nije kritizirao stanje ljudskih prava u zemljama koje su njegovi saveznici, poput Egipta, Biden je po tom pitanju naznačio načelno čvrst stav.





Neki kritičari egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija nadaju se da će se američka politika promijeniti, te su prenijeli Bidenov post iz srpnja u kojemu je kritizirao represiju nad političkim aktivistima u Egiptu obećavši: “Nema više bjanko čekova za Trumpova omiljenog diktatora”.

Voditelji talk showova na egipatskim televizijama nastojali su umanjiti utjecaj Bidenove pobjede, navodeći da će se Egipat prilagoditi.

Libanonski predsjednik Michel Aoun čestitao je Bidenu i izrazio nadu za “povratak ravnoteže u američko-libanonskim odnosima”.





Nabil Bumonsef, zamjenik glavnog urednika lista An-Nahar, rekao je za Reuters da vrijeme objave američkih sankcija u petak Aounovu zetu Gebranu Bassilu, vođi najveće kršćanske stranke, šalje poruku da će Washington nastaviti napadati libanonske političare zbog suradnje s Hezbolahom i korupcije

“Biden je fleksibilniji i racionalniji, no ne očekujem temeljne promjene, premda će će možda ublažiti pritisak s obzirom na sankcije dok su na položajima Bidenovi dužnosnici za Bliski istok”, rekao je.

Ibrahim Matraz, jemenski novinar, bio je također pesimističan u pogledu mogućeg zaokreta američke politike nakon godina rata koji je uništio zemlju.

“Ne bismo smjeli zaboraviti da je Biden bio potpredsjednik u Obaminoj administraciji kad je počeo rat”, kazao je.

 

Komentari

komentar

You may also like