Arapska koalicija napala jemenski lučki grad Hodeida pod nadzorom huta

Zapovjedništvo koalicije arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom izvjestilo je, kako su u srijedu, 13. lipnja, u jutarnjim satima, pokrenuli  vojnu operaciju zauzimanja velikog jemenskog lučkog grada na obali Crvenog mora -Hodeide, važnog uporišta jemenskih šijtskih pobunjenika iz pokreta „Ansar Allah“ – tzv. huta. Radi se o trećem po veličini jemenskom gradu, iza Sane i Adena.

Operacija je pokrenuta usprkos posljednjih mijeseci čestih poziva UN-a i brojnih međunarodnih i nevladinih organizacija Saudijskoj Arabiji da ne napadaju Hodeidu, kroz koju prolazi sada jedini put za dostavu humanitarne pomoći toj najsiromašnijoj arapskoj i jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta – od 2014. godine zahvaćenoj građanskim ratom. Po prilazima gradu ali i u njemu samom izvode se zračni napadi.

U zoni Hodeide lokalni vojni izvori trenutačno evidentiraju veliko grupiranje vojne tehnike od strane saudijske koalicije.

Podsjećamo: posljednjih tjedana na zapadu Jemena vode se snažne borbe u kojima su poginule stotine ljudi, uglavnom civila. Priobalje jemenskog zapada je i pored pomorske blokade od strane saudijske mornarice, zapravo jedina prava veza šijtskih pobunjenika sa svijetom, a osim humanitarne pomoći koja tuda službeno pristiže posredstvom međunarodnih organizacija, to je područje i važna krijumčarska ruta s Istočnom Afrikom odakle hutima i pristiže najveća količina iranskog oružja. Pad Hodeide sigurno bi bilo veliki udarac za hute iako on ni u kom slučaju ne bi značio i njihov konačni vojni poraz.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like