Arapska koalicija o uspjesima u Jemenu

Vojska izbjeglog jemenskog predsjednika Mansura Hadija objavila je, kako je uz pomoć koalicijskih snaga arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom, u posljednja 24 sata uspjela spriječiti velike zračne napade jemenskog šijtskog pokreta „Ansar Allah“ („Alahovi pomoćnici“, op. GN.) tzv. huta – koje podupire Iran (info: televizija Al Arabiya).

Već ranije snage predsjednika Hadija objavile su kako su tijekom kolovoza uspjele uništiti 23 bespilotne letjelice (drona) huta, u glavnom gradu jemenskom Sani (koji je pod nadzorom šijtskih pobunjenika), Al Jaufi i Al Baidi. Navodno se većim dijelom radi o dronovima proizvedenima u Iranu, koji su se prošli mjesec pretežito koristili za fotografiranje položaja Hadijeve vojske i koalicijskih snaga stacioniranih u Jemenu.

Podsjećamo: nakon što su u lipnju, nakon šestotjednog primirja huti izvršili više napada balističkim raketama koje su dosegnule saudijsku prijestolnicu Rijad, prosaudijska koalicija u srpnju je pokrenula veliku ofanzivu u Jemenu. Radilo se o zračnim napadima, pokrenutim s ciljem uništenja raketnih lansirnih sustava iz kojih se raketama gađa saudijski teritorij. U tom smislu bombardirani i raketirani su položaji huta u regijama Sana, Marib, Al Jaif, Al Baida i Saada.

Prosaudijska vojna kampanja u Jemenu pokrenuta je 26. ožujka 2014. godine,  a do sada je odnijela više od 17 tisuća života, dok je više od 2 milijuna stanovnika bilo primorano napustiti svoje domove. UN je često upozoravao Rijad na kršenje ratnih pravila i ljudskih prava sustavnim i nekontroliranim bombardiranjima Jemena – jedne (i bez toga rata) od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Komentari

komentar





You may also like