Arapske zemlje osudile teroristički napad na saudijski tanker

Arapske zemlje osudile su, kako su nazvale, teroristički napad na saudijski tanker tvrtke BW Rhine koji plovi pod singapurskom zastavom, a koji je napadnut jučer, tijekom istovara goriva u saudijskom terminalu u gradu Džedi (Jeddah) na Crvenom moru, navodi u utorak, 15. prosinca, medij Arab News.

Barka, natovarena eksplozivom, bila je usmjerena na spomenuti tanker koji je prevozio 60.000 tona benzina, što je izazvalo eksploziju i požar na brodu. Posada je požar ugasila te nije bilo žrtava, ali je trup tankera znatno oštećen.

Arapske zemlje odmah su izrazile solidarnost sa Saudijskom Arabijom i oštro osudile ovaj napad.

Kuvajt je izrazio snažnu osudu napada, kazavši, kako nastavak “ovih terorističkih napada” u Saudijskoj Arabiji prijeti stabilnosti u cijeloj regiji Bliskog Istoka. “Takvi napadi također prijete slobodi plovidbe i globalnoj opskrbi energijom i predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava,” rekao je kuvajtski ministar vanjskih poslova Ahmed Nasser al-Sabah . Pozvao je međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti UN-a na poduzimanje “ozbiljne akcije” kako bi okončali slične napade.

Jordan je osudio “kukavički teroristički napad” na vitalnim mjestima u Saudijskoj Arabiji. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hašemitskog kraljevstva Dhayfalla al-Fayez potvrdio je potporu jordanske strane Saudijskoj Arabiji “suočenoj s prijetnjama sigurnosti i dobrobiti njezinih građana”.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) također su osudili “teroristički napad” na naftni tanker korištenjem barke s eksplozivom. Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje potvrdilo je kako Abu Dhabi ovaj čin smatra “novim dokazima pokušaja terorističkih organizacija potkopavanja sigurnost i stabilnost u regiji”.





Za napad Rijad sumnjiči jemenski pobunjenički šijitski pokret Ansar Allah (Allahovi pomagači – Huti), koji se bori protiv snaga arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja je vojno intervenirala u u jemenski građanski rat u ožujku 2015. g. i što traje do danas. Političku i vojnu potporu hutima pruža Iran.

U ponedjeljak su cijene nafte skočile nakon objave vijesti o spomenutom napadu na tanker.

Eksplozija na saudijskom tankeru u Crvenom moru od „vanjskog izvora“





 

Komentari

komentar

You may also like