Arapske zemlje produljile ultimatum Kataru na 48 sati

 

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat produljile su rok važenja svojih zahtjeva (ultimatuma) upućenih Kataru prije deset dana, za još 48 sati – izvjestila je televizija „Al Arabia“.

Prema procjeni analitičara, Kataru ne prijeti vnojna intervencija ali može očekivati daljnje pojačanje sankcija.

U ponedjeljak, 3. srpnja, Kuvajt je pozvao svoje arapske partnere da Dohi daju dodatno vrijeme za odgovor na njihove zahtijeve.

Podsjećamo, spomenute četiri arapske zemlje su 5. lipnja prekinule diplomatske odnose s Katarom i uveli gospodarsku i prometnu blokadu te zemlje, optuživši je za sponzoriranje terorizma i miješanje u unutarnje stvari drugih zemalja. Ubrzo su im se priključile i mnoge druge zemlje iz arapskog i sjeverno-aafričkog prostora, dok su potporu Kuvajtu pružile Turska i Iran, a neslužbeno i Irak, pričemu su Kuvajt i Oman ostali neutralni, s tim da i Oman stavlja svoj teritorij na raspolaganje za opskrbu Katara pomorskim putom. Kuvajt ima ulogu svojevrsnog posrednika između zavađenih strana, preko kojeg je Kataru 23. lipnja i uručen spisak s 13 zahtjeva koje Katar mora ispuniti u roku od 10 dana ukoliko želi započeti proces normalizacije odnosa. Zahtjevi su klasični ultimatum za kojeg su svi, pa i sam Rijad, svjesni kako ih Katar, sve i da hoće, ne može ispuniti jer bi se njima de facto odrekao vlastitog suvereniteta, poglavito u odnosu vođenja samostalne vanjske politike. Rok ultimatuma istekao je u nedjelju na večer.

Katarski šef diplomacije Muhammad bin Abdul Rahman al-Thani namjeravao je u ponedjeljak uručiti službeni odgovor Dohe na spomenuti ultimatum, a vrh države je već ranije objavio kako su ti zahtjevi potpuno nerealni i neispunjivi i da će ih odbaciti nakon prethodnog pomnog proučavanja.
Egipatsko MVP je izjavilo kako će se šefovi diplomacija četiriju arapskih država koje optužuju Katar sastati u srijedu u Kairu kako bi razmotrili stanje u svezi Katara.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like