„Arapski kvartet“ ublažava retoriku prema Kataru

Katarska televizija Al Jazeera objavila je riječi predstavnika Saudijske Arabije u UN-u Abdulle al-Muallimija, koji je izjavio, kako Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat pozivaju Katar na pridržavanje „šest načela“ u svojoj budućoj politici, od kojih je ključno – stupanje u borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Saudijski predstavnik u UN-u je u ime „arapskog kvarteta“ Kataru također predložio pregovore oko razrade „posebnih mjera za provedbu navedenih načela“. Ta su načela usvojena tijekom sastanka šefova diplomacije „arapskog kvarteta“ u Kairu, 5. srpnja.

Al Jazeera je objavila sadržaj „šest načela“ upućenih službenoj Dohi:

–          Obvezno stupanje u borbu s terorizmom i ekstremizmom u svim njihovim oblicima, kao i prestanak financiranja terorističkih i ekstremističkih organizacija i davanja im utočišta;

–          Prestanak provokativnih aktivnosti i davanja izjava koje siju mržnju i nasilje;

–          Ostati privrženi ranije usvojenim sporazumima i deklaracijama u okviru Vijeća za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva;





–          Izvršenje svih dogovora usvojenih na arapsko-islamskom samitu u Rijadu, 21. svibnja, na kojem je sudjelovao američki predsjednik;

–          Suzdržanost od miješanja u unutarnje stvari (arapskih) zemalja i potpore nezakonitim organizacijama;

–          Preuzimanje obveza pred međunarodnom zajednicom u svezi suprostavljanja svim oblicima terorizma i ekstremizma koji ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.





Saudijski predstavnik u UN-u je izjavio kako prethodni zahtjev „arapskog kvarteta“ o zatvaranju medijskog holdinga Al Jazeera „može biti neobvezujući“.

Iz svega ovog je jasno kako saudijski državni vrh, koji je i glavni u ovoj protukatarskoj kampanji pokrenutoj početkom lipnja, ipak reterira i traži načine ublažavanja retorike i približavanja stavova s Dohom. A upravo to sve otvorenije i snažnije zahtjevaju mnogi visokopozicionirani predstavnici vodećih svjetskih država.

Geopolitika.News je upravo u jučerašnjem pregledu prošlotjednih događanja na Bliskom istoku objavila, kako je u Dohu stigao francuski ministar vanjskih poslova J. Le Drian, i  od „arapskog kvarteta“ zatražio ukidanje sankcija protiv Katara. Na istom tragu bio je i američki državni tajnik Rex Tillerson koji je neposredno prije boravio u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, ali i njemački državni vrh, Rusija, Kina i td.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like