Arapski lideri odbili zauzeti strane u ratu u Ukrajini

Arapski čelnici u srijedu su se klonili zauzimanja strana u ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i pozvali su na političko rješenje sukoba koji je uzeo ekonomski danak u nekoliko njihovih zemalja, prenosi dpa.

Zaključujući samit Arapske lige u Alžiru, prvi u više od tri godine zbog pandemije covida-19, čelnici su pozvali na političko rješenje sukoba.

Izrazili su “predanost načelima nesvrstanosti i zajedničkom arapskom stajalištu o ratu u Ukrajini temeljenom na odbijanju uporabe sile”, stoji u završnoj izjavi koju je prenijela alžirska državna novinska agencija APS. Dodali su da političko rješenje krize treba biti u skladu s poveljom UN-a i uzeti u obzir “sigurnosne preokupacije” zainteresiranih strana.

Nekoliko arapskih zemalja reklo je da mogu igrati posredničku ulogu u ratu, očito u nastojanju da održe dobre veze s Moskvom. Međutim, gotovo sve arapske zemlje glasale su prošli mjesec za rezoluciju na Općoj skupštini UN-a kojom se osuđuje ruska aneksija četiri ukrajinske pokrajine. U poruci dvodnevnom samitu u utorak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je njegova zemlja zainteresirana za “sveobuhvatan razvoj daljnje suradnje s Arapskom ligom i svim njezinim članicama u cilju jačanja regionalne i globalne sigurnosti”.

Samit u Alžiru održan je usred energetske i prehrambene krize proizašle, između ostalog, iz rata u Ukrajini. Egipat, najmnogoljudnija zemlja arapske regije s više od 100 milijuna stanovnika, glavni je svjetski uvoznik pšenice i nedavno je doživio porast cijena hrane za što se okrivljuju problemi s uvozom uzrokovani ratom. Rat je također doprinio nesigurnosti hrane u Jemenu, osiromašenoj arapskoj zemlji razorenoj dugotrajnim sukobom između vlade koju podržava Saudijska Arabija i pobunjenika na strani Irana.

Komentari

komentar

You may also like