Argentina će plaćati kineski uvoz u juanima, a ne u dolarima

Argentina će plaćati uvoz iz Kine u juanima umjesto u američkim dolarima za namirenje, rekao je ministar gospodarstva te zemlje Sergio Massa napominjući da taj potez označava jače bilateralne trgovinske veze, izvijestio je kineski CGTV.

Nakon postizanja sporazuma s raznim tvrtkama, Argentina će ovaj mjesec koristiti juan za uvoz iz Kine u vrijednosti od oko 1.04 milijarde dolara, ubrzavajući uvoz iz Kine u sljedećih nekoliko mjeseci jer se očekuje da će taj potez povećati učinkovitost smanjenjem vremena autorizacije. Očekuje se da će Argentina od svibnja koristiti juan za uvoz iz Kine u vrijednosti od 790 do 1 milijarde američkih dolara.

Odluka dolazi dok se južnoamerička nacija bori s kritičnim razinama svojih dolarskih rezervi usred oštrog pada izvoza poljoprivrednih proizvoda uzrokovanog povijesnom sušom, kao i političke neizvjesnosti uoči izbora ove godine.

“Korištenje juana za poravnanje ne samo da pomaže u jačanju međunarodnih rezervi, već također olakšava bilateralnu trgovinu i donosi veću fleksibilnost”, rekao je Massa. Kineski veleposlanik u Argentini Zou Xiaoli rekao je da je jačanje gospodarske i trgovinske suradnje između Kine i Argentine važan dio sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dviju zemalja. Kina podržava napore Argentine da održi gospodarsku i financijsku stabilnost, kao što su i najavili u zajedničkoj izjavi tijekom prošlogodišnjeg posjeta predsjednika Alberta Fernandeza Kini, dodao je Zhou. Početkom ove godine, Središnja banka Argentine izjavila je da su Argentina i Kina službeno proširile svoj sporazum o razmjeni valuta, ojačavši postojeće devizne rezerve Argentine od 130 milijardi juana (oko 20 milijardi dolara).

Komentari

komentar





You may also like