Argentina će od Velike Britanije zatražiti predaju Falklandskih otoka

Zanimljivu vijest objavio je The Daily Telegraph. Prema britanskom mediju, izgleda da bi se Buenos Aires mogao poslužiti nastalim stanjem oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Brexit), kako bi „pojačao“ diplomatske pritiske za predaju Falklandskih otoka (Malvini, arg.) Argentini.

U slučaju da se Brexit provede bez sporazuma Londona i Bruxellesa, Argentina će pokrenuti pitanje o teritorijalnoj nadležnosti Falklandskih otoka. Argentinski ministar vanjskih poslova Horhe Fori je u intervjuu za The Daily Telegraf izjavio, kako se Buenos Aires namjerava poslužiti nastalom situacijom oko izlaska Velike Britanije iz EU, kako bi „pojačao“ diplomatski pritisak oko predaje Malvina Argentini.

„Mi planiramo provoditi pregovore o Malvinskim otocima, kako bi na taj način učvrstili veze između stanovništva i kontinenta. Nadamo se kako će Brexit bez dogovora proširiti mogućnost takvog dijaloga“, izjavio je argentinski šef diplomacije.

Britanski medij navodi, kako izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU automatski obustavlja i važenje svih ugovora sklopljenih između Londona i Bruxellesa. Sukladno tome, članice EU više neće biti obvezne podupirati teritorijalne interese Velike Britanije.

Podsjećamo: Falklandski (Malvinski) otoci smješteni su u krajnjem jugo-zapadnom dijelu Atlantskog oceana i dio su britanskog pomorskog teritorija. Međutim, još od kraja 18. stoljeća takvo stanje Argentina osporava. 1945. godine, pri usvajanju statuta UN-a, Buenos Aires je izjavio kako zadržava svoje pravo na vladavinu Malvinima. Tijekom 60.-ih godina prošlog stoljeća između Buenos Airesa i Londona vođeni su pregovori o tom pitanju, ali nisu doveli ni do kakvog kvalitativnog pomaka i približavanja stavova dviju strana. Zbog permanentnog tinjajućeg neprijateljstva, 1982.g. izbio je i otvoreni rat između dviju država za nadzor nad spornim otočjem. Rat je počela Argentina, zauzevši Falklandske otoke svojim vojnim snagama, ali je Velika Britanija brzo reagirala slanjem svoje pomorske flote i nakon relativno kratkih ali i snažnih borbi primorala argentinsku stranu na kapitulaciju. Međutim, Buenos Aires nastavlja osporavanje britanske teritorijalne nadležnosti nad otočjem, kao i njihovog naziva Falklandi.





(Video) Krstarica koja je preživjela Pearl Harbour ali ne i Falklande

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like