Argentina osudila nove britanske vojne vježbe u južnom Atlantiku

Argentina je u ponedjeljak osudila britanske vojne vježbe na području Falklandskog otočja (Malvinski otoci), teritorija u južnom Atlantiku koji ta južnoamerička država smatra svojim, ali je sada pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva, izvještava Xinhua.

UK ponovno izvodi vojne manevre na području Falklandskog otočja od 18. do 29. travnja. Vježbe uključuju “britanske snage stacionirane na Malvinskim otocima i nelegitimne obrambene snage otoka, zajedno s Kraljevskom mornaricom i postrojbe Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, kao dio ilegalne britanske okupacije Malvinskih otoka”, navodi se u priopćenju argentinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Argentina “najoštrije odbacuje ove vojne manevre na nelegitimno okupiranom argentinskom teritoriju, koji predstavljaju neopravdanu demonstraciju sile”, stoji u priopćenju.

Vježbe također odstupaju od “poziva brojnih rezolucija Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija, koje pozivaju i Argentinu i Ujedinjeno Kraljevstvo na nastavak pregovora kako bi se pronašlo mirno i trajno rješenje spora o suverenitetu u pitanju Malvinskih otoka“ dodaje se u priopćenju.

Argentinska vlada ponovno je potvrdila svoj “suverenitet nad Malvinskim otocima” i ponovila svoju spremnost da nastavi pregovore za rješavanje spora.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova, citira BBC, rekao je da su vježbe bile rutinske, da se održavaju najmanje dva puta godišnje i da su se izvodile dugi niz godina.





Podsjećamo, Falklandski rat ili Malvinski rat je oružani sukob Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva koji je trajao od 19. ožujka do 14. lipnja 1982. godine, a kojemu je povod bio teritorijalni spor oko Falklandskog otočja.

Političke posljedice samog rata bile su daleko važnije od odgovora na pitanje čiji je suverenitet nad Falklandskom otočju.

U Argentini je poražena i osramoćena vojska izgubila svaki autoritet, te je 1983. nakon niza prosvjeda, u kojemu su prednjačili veterani falklandskog rata, bila prisiljena odstupiti u korist demokratski izabranih predstavnika naroda. Time je Argentina postala primjer cijelom nizu drugih latinoameričkih državama u kojima će 1980-ih i 1990-ih vojne diktature biti zamijenjene demokratskim uređenjem.





U Velikoj Britaniji je pobjeda u falklandskom ratu vratila nacionalno samopouzdanje i označila povratak te države kao velike sile. Margaret Thatcher i njena Konzervativna stranka, kojoj su prije rata svi bili predviđali poraz, godinu dana kasnije je na izborima do nogu potukla oporbene laburiste te dobila mandat za svoj radikalni program neoliberalnih gospodarskih reformi, koje danas predstavljaju standard u većini razvijenih industrijskih država

Iako zasjenjen Hladnim ratom, a poslije ignoriran zbog “političke korektnosti”, Falklandski se rat smatra jednim od najvažnijih sukoba iz druge polovice 20. stoljeća.

S obzirom na to da je predstavljao jedan od rijetkih modernih oružanih sukoba u kojemu su sukobljene strane bile relativno izjednačene po svojim snagama i opremi, te koji se vodio isključivo konvencionalnim snagama, falklandski rat već desetljećima privlači pažnju vojnih analitičara zbog cijelog niza pouka koje se mogu primijeniti na slične sukobe koji bi se mogli zbiti u budućnosti.

Komentari

komentar

You may also like