Argentina zaplijenila iranski Boeing 747 zbog “sumnjivih veza” s Venezuelom

Argentina je zaplijenila Boeing 747 u vlasništvu iranskog Mahan Aira i iznajmila ga venezuelanskom državnom zrakoplovnom prijevozniku u zračnoj luci Buenos Aires, izvijestili je danas iranska poluslužbena novinska agencija ISNA.

Dužnosnici Mahan Airlinesa rekli su iranskim državnim medijima da je zrakoplov iznajmljen venezuelanskoj tvrtki na godinu dana. Aviacionline, specijalizirani avijatički medij iz Argentine, piše kako je Boeing 747-300M s registracijom YV3531 poletio iz Queretaroa u Meksiku kasno 5. lipnja i trebao je putovati za zračnu luku Ezeiza u Buenos Airesu. No, zbog lošeg vremena, zrakoplov je promijenio plan i sletio u zračnu luku Cordoba 6. lipnja u Španjolskoj. Dan kasnije se vratio za Buenos Aires gdje je zaplijenjen zbog “sumnjivih veza” s Iranom i Venezuelom. Iran je tek danas potvrdio zapljenu.

Iransku aviokompaniju Mahan Air su iz Washingtona u 2011. optužili za “pružanje financijske, materijalne i tehnološke potpore Zboru garde Islamske revolucije i Quds snagama”. Također, iz SAD-a tvrde da je “Mahan Air je prevezao operativce IRGC, oružje, opremu i sredstva u inozemstvo kao potporu regionalnim operacijama terorističke skupine te je prevozio oružje i osoblje za Hezbolah.” SAD je također tvrdio da je Iran koristio Mahan Air za isporuke u Venezuelu kako bi im pomogli oko proizvodnje energije i vladi venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura. Maduro je baš jučer posjetio Iran prilikom čegaje potpisao 20-godišnji ugovor o suradnji. Čini se da je Argentina postupila prema naputku SAD-a na štetu Irana i Venezuele.

Komentari

komentar

You may also like