Armenija: danas su prijevremeni izbori obilježeni napetostima oko Nagorno-Karabakh regije

Danas se održavaju prijevremeni izbori za parlament u Armeniji. Izlaznost do 14:00 je nešto manja od 27%, prenosi ArmenPress.

Prijevremene izbore je raspisao Nikol Pashinyan koji obnaša funkciju prijelaznog premijera. Pashinyan gotovo da nije mogao učiniti ništa drugačije nego raspisati izbore jer su njegovu zemlju potresali protesti u kojima se zahtjevala njegova ostavka i novi izbori. Nakon nekoliko mjeseci protesta, Pashinyan je odstupio sa službenog mjesta premijera, ali još vrši prijelaznu premijersku funkciju.

Naime, prosvjednici su nezadovoljni sporazumom o primirju kojeg je potpisao Pashinyan s Azerbajdžanom. Smatraju da je izdao zemlju i da je ustupio previše toga Azerbajdžanu.

Iako Nagorno-Karabakh leži na teritoriju Azerbajdžana, bio je pod kontrolom etničkih skupina armenskog porijekla. Tako je bilo sve do rujna 2020. kada je Azerbajdžan naglo upao i osvojio taj teritorij u šest tjedana uz tešku artiljeriju, dronove i 6000 mrtvih.

Armenski premijer je potpisao primirje pri čijem dogovaranju je Moskva bila medijator. Tada je dogovor opravdao kao “bolan, ali nužan” kako ne bi potpuno izgubili Nagorno-Karabakh, nego samo dio.

Iako u izborima sudjeluje 21 stanka, predizborne ankete predviđaju tijesnu borbu između stranke “Građanskog ugovora” od već spomenutog premijera Pashinyana te Saveza za Armeniju pod vodstvom bivšeg predsjednika Roberta Kocharyana.





 

Komentari

komentar





You may also like