Armenija i Azerbajdžan najavili početak mirovnih pregovora

Azerbajdžan i Armenija odlučili su pokrenuti “konkretan proces” za mirovne pregovore, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u srijedu nakon sastanka s čelnicima dviju zemalja u Bruxellesu, piše Anadolu Agency

U obraćanju novinarima nakon sastanka s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim i armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, Charles Michel je rekao da su postigli “mnogo napretka.”

“To znači da smo svi zajedno odlučili pokrenuti konkretan proces za mirovne pregovore kako bismo pripremili mogući mirovni sporazum i riješili sve potrebne elemente za takav sporazum”, rekao je.

Čelnici su se također složili uspostaviti zajednički odbor i održavati “kanal komunikacije”, rekao je Michel nakon petosatnog sastanka, prenosi Anadolu Agency.

“Radimo jako vrijedno. Napredujemo. Ne podcjenjujem izazove, poteškoće na obje strane, ali osjećam da postoji zajednička volja za napretkom”, naglasio je.

Michel je kasnije objavio izjavu o ishodu trosmjernog sastanka, u kojem je naglasio namjeru Europske unije da “produbi svoju suradnju s Armenijom i Azerbajdžanom” kako bi se prevladale napetosti na Južnom Kavkazu, regiji koja treba biti “sigurna, stabilna, mirna i prosperitetna.”





Prema Michelu, i Alijev i Pašinjan su izrazili želju da “brzo krenu ka realizaciji mirovnog sporazuma između svojih zemalja”.

“U tu svrhu dogovoreno je da se ministri vanjskih poslova zaduže da rade na pripremi budućeg mirovnog sporazuma koji će rješavati sva potrebna pitanja”, dodaje se u priopćenju.

Također su se dogovorili sazvati Zajedničku graničnu komisiju do kraja travnja, navodi se u priopćenju.





“Mandat Zajedničke granične komisije bit će razgraničiti bilateralnu granicu između Armenije i Azerbajdžana i osigurati stabilnu sigurnosnu situaciju duž i u blizini granice”, dodaje se.

Prošlog prosinca, otprilike godinu dana nakon što su dvije zemlje okončale 44-dnevni rat oko Nagorno-Karabaha, Michel se odvojeno sastao s oba čelnika, a zatim ih oboje ugostio na večeri u Bruxellesu, javlja Anadolu Agency.

Odnosi između dviju bivših sovjetskih zemalja bili su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, također poznat kao Gornji Karabah, teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, i sedam susjednih regija.

Novi sukobi izbili su u rujnu 2020., a u 44-dnevnom sukobu Azerbajdžan je oslobodio nekoliko gradova i preko 300 naselja i sela koja je Armenija okupirala gotovo 30 godina.

Rusija je sklopila tripartitni sporazum o okončanju rata u studenom 2020. godine.

Komentari

komentar

You may also like