Armenija i Azerbajdžan razmijenili prve zarobljenike

Armenija i Azerbajdžan započeli su s razmjenom ratnih zarobljenika. Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako je razmjena započela u sklopu razmjene svih ratnih zarobljenika, dok je Rusija medijator, prenosi Reuters.

Baku je pak objavio da je zrakoplov s azerbajdžanskim zarobljenicima stigao u zemlju kasno u ponedjeljak, dok je, navode armenski dužnosnici, ruski avion s 44 armenska zarobljenika sletio u Erevan, piše RFE.

Ministarstvo obrane Rusije navodi da je 12 zarobljenika vraćeno Azerbajdžanu, a 44 Armeniji.

U kratkotrajnom ratu (27. rujna – 10. studenog) poginulo je vjerojatno više od 5 tisuća vojnika. Baku je objavio početkom prosinca da je na azerbajdžanskoj strani poginulo 2783 vojnika, dok je ministar zdravstva Armenije Arsen Torosjan ranije objavio kako je na armenskoj strani poginulo 2425 vojnika.

Rat je zaustavljen ruskim posredovanjem, a Azerbajdžan je osvojio velik dio teritorija pod kontrolom nepriznate Republike Nagorno Karabah (Arcah), dok je poveznica Nagorno Karabaha i Armenije ostao samo koridor Lachin, u kojemu će najmanje idućih pet godina biti stacionirani ruski vojnici.

Zbog vojnog poraza armenski se premijer Nikol Pašinjan, od potpisivanja sporazuma, suočava s prosvjedima opozicije i zahtjevima za podnošenjem ostavke.





Komentari

komentar

You may also like