Armenija odbila domaćinstvo ovogodišnje vojne vježbe CSTO-a

Armenija je u utorak objavila da je odbila biti domaćin vojne vježbe Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) na čelu s Rusijom u 2023., u prilikama nezadovoljstva Moskvom zbog zatvaranja važnog prometnog pravca za opskrbu enklave Nagornog Karabaha, izvještava AFP

Informacija dolazi u trenutku kada Armenija pokazuje pojačane znakove netrpeljivosti prema svom ruskom savezniku kojemu predbacuje da ne reagira na “provokacije” Azerbajdžana u vezi s Karabahom, gdje je Moskva, koja je trenutno zaglibila u ofenzivi u Ukrajini, rasporedila svoje mirovne snage.

“Armenija misli da ove godine nije primjereno održavati vježbu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (…) Ta se vježba neće održati”, rekao je premijer Nikol Pašinjan na tiskovnoj konferenciji. Kako je rekao Pašinjan, Erevan je o tome već obavijestio vojni savez koji predvodi Moskva, a okuplja više bivših sovjetskih republika.

Napose je predbacio Organizaciji zbog toga što “nije osudila djelovanje Azerbajdžana”, a Rusiji da ne ispunjava svoju zadaću “jamca armenske sigurnosti”. “Armenija je očekivala posebne akcije ruskih i drugih partnera na polju sigurnosti. No Erevanu je rečeno da granice Armenije i Azerbajdžana nisu utvrđene”, požalio se još Pašinjan.

Armenija: Prosvjednici žele okružiti rusku vojnu bazu, uključila se interventna policija





Komentari

komentar

You may also like