Armenija odustala od sastanka s Azerbajdžanom o pripremi mirovnog sporazuma

Armenski dužnosnici odbijaju sudjelovati na sastanku zakazanom za petak u Moskvi radi pripreme mirovnog sporazuma, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Anadolu.

U telefonskom razgovoru, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obavijestio je “sa žaljenjem” svog azerbajdžanskog kolegu Jeyhuna Bayramova o odluci Armenije, navodi se u izjavi na web stranici ministarstva.

“Razmotrena je situacija u zoni odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta, koja se pogoršala zbog zatvaranja Lachinskog koridora i nesuglasica između strana oko razvoja nalazišta rude u regiji”, navodi se u priopćenju, referirajući se na cestu kojom Armenija pristupa dijelovima regije Karabah. Azerbajdžanske nevladine organizacije na koridoru Lachin prosvjeduju protiv “ilegalne eksploatacije prirodnih resursa” i drugih ilegalnih aktivnosti od strane Armenije, ali nisu “zatvorile” ili blokirale koridor, prema Azerbajdžanu.

“Sergej Lavrov je naglasio potrebu za striktnim poštivanjem trilateralnih sporazuma o osiguravanju nesmetane komunikacije između Nagorno-Karabaha i Armenije duž koridora Lachin”, dodaje se u ruskom priopćenju. Lavrov je također istaknuo važnost nastavka “ritmičnog rada” na provedbi trilateralnih izjava čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije, potpisanih 2020., 2021. i 2022. godine. U odvojenoj izjavi u četvrtak, armenski premijer Nikol Pashinyan optužio je rusku mirovnu misiju u Karabahu da nije ispunila svoje dužnosti.

Od 12. prosinca azerbajdžanski ekolozi koji predstavljaju nevladine organizacije prosvjeduju protiv armenskog ilegalnog iskorištavanja prirodnih resursa u regiji Karabah, gdje su ruske mirovne snage stacionirane nakon završetka sukoba u regiji u jesen 2020.

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike Armenije i Azerbajdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, i sedam susjednih regija. U jesen 2020., u 44 dana sukoba, Azerbajdžan je od armenske okupacije oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja. Mirovni sporazum uz rusko posredovanje slavi se kao trijumf u Azerbajdžanu.​​​​​​​​​​​​​​





Armenija upozorava da azerbajdžanska blokada koridora Lachin sve teže pogađa stanovništvo

Komentari

komentar





You may also like