Armenija: pobjeda dosadašnjeg premijera, oporba ne prihvaća rezultate

Rezultati prijevremenih armenskih izbora za parlament govore o tome kako Nikol Pashinyan ostaje premijer, a njegova stranka Građanskog ugovora ostaje na vlasti.

Nakon što su izborjani svi glasovi, dobili su 53.9%. Na drugom mjestu je bivši predsjednik Robert Kocharyan i njegov Savez za Armeniju s dalekih 21%, prenosi AP. Predizborne ankete su potpuno promašile u prognozi jer su govorile o tijesnoj borbi. Doduše, oporbi nije čudna takva razlika između službenih rezultata i onih od predizbornih anketa jer tvrde da su izbori namješteni i odbijaju prihvatiti poraz.

Izbori su održani prijevremeno jer je Pashinyan odstupio s mjesta premijera nakon višemjesečnih prosvjeda protiv njegove vlasti. Naime, dio Armenaca je nezadovoljan njegovim prihvaćanje dogovora o primirju s Azerbajdžanom oko regije Nagorno-Karabakh i tvrde da je prodao i izdao zemlju. Primirje je dogovoreno uz posredovanje Moskve. Pashinyan je dogovor opravdao kao “bolan, ali nužan” kako ne bi izgubili baš sav teritorij sporne regije.

” Nadvladali smo ova teška razdoblja i sada je vrijeme da se dignemo i krenemo naprijed”- rekao je novo-stari premijer Armenije u televizijskom obraćanju nakon objave rezultata.

Komentari

komentar
You may also like