Armenija poziva rusku vojsku na granicu s Azerbajdžanom

Armenski premijer Nikol Pašinjan predložio je smještanje baza ruske granične patrole duž sporne granice s Azerbajdžanom, prenosi TASS.

“Zbog trenutnog stanja, bilo bi dobro razmotriti mogućnost izgradnje ruskih graničnih osmatračnica duž cijele granice između Armenije i Azerbajdžana. Ovakvo raspoređivanje bi omogućilo da se nastavi razgraničenje bez rizika od vojnih sukoba.”- kazao je nedavno nanovo izabrani armenski premijer, a prenosi TASS.

Pašinjan je nadodao da će o prijedlog tek raspraviti s Rusijom, ali i da će Armenija učiniti sve što je potrebno za mir i stabilnost u regiji.

Jučer je opet došlo do sukoba na granici u spornoj regiji Nagorno- Karabah. U sukobu su ubijena tri armenska vojnika, a ranjenih ima s obje strane. I iz Bakua i iz Erevana optužuju drugu stranu za početak sukoba i provokacije. Moskva je tijekom dana utjecala na prekid vatre, ali danas se opet sukobljavaju u području Gegharkunik, prenosi Reuters.

Rusija već ima vojnu bazu u Armeniji gdje drže oko 2000 “mirotvornih” trupa. Pašinjan je već ranije ove godine zatražio od Putina vojnu pomoć tvrdeći da Azerbajdžan drži oko 600 trupa na armenskom teritoriju. Iz Bakua opovrgavaju takve navode. Rusija je zbilja ponudila pomoć oko rješavanja graničnih nesporazuma, ali nije se jasno svrstala na stranu nekih od ovih bivših republika SSSR-a, niti iz Moskve spominju vojnu intervenciju.

Iz Francuske i SAD-a već su zatražili od Azerbajdžana da povuče svoju vojsku.
 

Komentari

komentar

You may also like