Armenija tvrdi da je azerbajdžanska vojska blokirala autocestu

Azerbajdžanska vojska blokira dio autoceste Goris-Kapan i time krši dogovore između te dvije države, ali i dogovore u kojima je sudjelovala Moskva, rekao je armenski premijer Nikol Pašinjan obraćajući se danas parlamentu, prenosi ARKA.

Armenija tvrdi da je oko 50 vojnika Azerbajdžana blokiralo  Karmrakar-Shurnukh sekciju međudržavne ceste Kapan-Goris interstate . Armenska vojska (NSS) tvrdi da su iz regije maknuta sva vozila. Autocesta je bitna jer, među ostalim, povezuje Armeniju s Iranom.

Azerbajdžanska blokada dolazi dan nakon navodnog napada hladnim oružjem na pripadnika armenske granične policije. Armenski premijer Pašinjan negira takve tvrdnje i poziva da iz Bakua ustupe relevantne informacije kako bi istražili događaj.

Blokirani dio autoceste je u dijelu koji je službeno armenski teritorij, ali njime u praksi vlada Azerbajdžan nakon dogovora u prosincu 2020. Ipak, dogovoreno je da će ruski graničari kontrolirati slobodu protoka ljudi i proizvoda u regiji. Početkom ovog mjeseca je Pašinjan zatražio od Rusije dodatne trupe za kontrolu granica.

Komentari

komentar





You may also like