Armenska zajednica u Francuskoj blokirala ključne prometnice zbog sukoba u Karabahu

Foto: preneseno s actu.fr/societe

Pripadnici armenske nacionalne zajednice u Francuskoj danas su blokirali prometnice koje iz te zemlje vode u Belgiju i Luxemburg.

Prosvjed je počeo u 7:45 sati prema lokalnom vremenu, kada je između 150 i 200 automobila blokiralo prometnice A31 i N52 na granici (info: Franceinfo).

Podsjećamo: u Francuskoj živi veliki broj Armenaca, a radi se o dijaspori čiji je lobi vrlo utjecajan u francuskom političkom, gospodarskom i kulturnom životu. Francuska i Armenija imaju čvrste političke veze, a Francuska je, uz Rusiju i SAD, i jedna od triju zemalja Minske grupe OESS-a zadužene za rješavanje problema Nagorno Karabaha. Međutim, i nakon 30 godina taj problem nije riješen, a što je, zapravo, neposredni uzrok i za sadašnji vojni sukob koji se odvija u toj – službeno i međunarodno pravno azerbajdžanskoj regiji većinski naseljenoj etničkim Armencima, koja je početkom 90.-tih proglasila nezavisnost i vlastitu republiku, koju nitko od međunarodne zajednice nije priznao. Armenski premijer Nikol Pashinyan nada se da će Francuska priznati tzv. Republiku Nagorno Karabah, a u svom intervjuu za francuski medij TV5Monde od 8. listopada također je visoko ocijenio ulogu Pariza u rješavanju problema spomenute regije.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like