Armenski i azerbajdžanski predsjednik svađali se pred Putinom

Čelnici Azerbajdžana i Armenije u četvrtak su se otvoreno svađali pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u prepirci koja je još jednom ukazala na goleme razlike u stajalištima u vezi spornog Nagorno-Karabaha, izvještava Reuters.

Na sastanku u Moskvi armenski premijer Nikol Pašinjan pokrenuo je pitanje Lačinskog koridora, ceste koja povezuje Armeniju s Nagorno-Karabahom, teritorijem unutar Azerbajdžana s većinski armenskim stanovništvom. Azerbejdžanski aktivisti blokirali su sredinom prosinca prolaz tom cestom, a Pašinjan smatra da ona mora biti kontrolom ruskih mirotvoraca. Baku je u međuvremenu na koridoru postavio kontrolnu točku. „Azerbajdžan je, nažalost, blokirao taj koridor“, rekao je Pašinjan tijekom okruglog stola Euroazijskog ekonomskog vijeća u Moskvi. Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev mu je odgovorio: „Azerbajdžan nije blokirao nikakav koridor. Nema potrebe koristiti ovu platformu za neutemeljene optužbe“.

Dvojica čelnika potom su se svađala nekoliko minuta, dok Putin nije uskočio rekavši da je riječ o osjetljivoj temi. Putin bi kasnije trebao održati trilateralne razgovore s čelnicima dviju država. “Sad ćemo imati priliku, kao što smo i dogovorili, o svemu razgovarati mirno, u poslovnoj maniri trilateralnog formata i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promijeniti situaciju ne samo između Armenije i Azerbajdžana, nego i u regiji, prema putu konstruktivnog razvoja”, rekao je Putin. „Uvjeravam vas da je to interes svih ovdje, apsolutno svih“, dodao je.

Armenija i Azerbajdžan u sukobu su već tri desetljeća i vodili su dva rata zbog Nagorno-Karabaha. Posljednjih mjeseci obje strane izražavaju sve veću spremnost da potpišu trajni mirovni sporazum, no sukobi se nastavljaju.

Armenija spremna uvjetno priznati Nagorno Karabah kao dio Azerbajdžana





Komentari

komentar

You may also like