Armenski predsjednik: ostavka premijera i izvanredni izbori – neizbježni!

Predsjednik Armenije Armen Sarkisjan izjavio je sinoć kako je nužno provesti izvanredne parlamentarne izbore zbog izbjegavanja unutarnjopolitičkih potresa. Kako je Armenija parlamentarna republika, provedba izvanrednih izbora podrazumijeva ostavku vlade i premijera.

U svojoj poslanici građanima Armen Sarkisjan izjavio je da je Armenija izgubila „kako u nametnutom nam ratu, na polju boja, tako i na diplomatskom i međunarodnom planu“. Zato je većina predstavnika različitih sfera javnog i političkog života, s kojima se predsjednik u posljednje vrijeme susretao, jednoglasna oko jednog: ostavka premijera u skladu s Ustavom ili prestanak njegovih ovlasti i provedba izvanrednih parlamentarnih izbora.

„Do tada će vođenje zemlje biti predano vrlo profesionalnoj vladi nacionalnog sporazuma“, kazao je predsjednik Armenije, a njegove riječi prenio Interfax.

Podsjećamo: nedugo nakon potpisanog trojnog sporazuma između Armenije, Azerbajdžana i Rusije o završetku rata u Nagorno Karabahu izbili su masovni prosvjedi u glavnom gradu Armenije Erevanu, na kojima se zahtjeva ostavka premijera Nikole Pašinjana, što znači i čitave vlade. S obzirom na razvoj političkog stanja i stvorenu klimu u društvu, navedene riječi predsjednika zemlje o izvanrednim izborima izgledaju i kao najrealniji scenarij, poglavito kada se promatra iz kuta izbjegavanja mogućeg izbijanja velikih nereda.

 

 





Komentari

komentar

You may also like