Armenski premijer Nikol Pashinyan podnio ostavku

Maloprije pristigla vijest: u nedjelju, 25. travnja, armenski premijer Nikol Pashinyan izdao je posebno priopćenje, u kojemu je objavio kako podnosi ostavku zbog održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Precizira se kako je nakon tog poteza i čitava vlada Armenije također dala ostavku.

U televizijskom obraćanju, Pashinyan je objasnio kako će i dalje nastaviti obnašati dužnost premijera Armenije sve dok izbori ne budu održani. Pashinyan je također najavio da će na izborima i sam biti kandidat za mjesto premijera u ime stranke Građanski ugovor.

Podsjećamo: nakon masovnih oporbenih prosvjeda i dugih konzultacija između premijera i predsjednika, kao i ostalih čelnika ključnih političkih stranaka te zemlje, dogovoreno je održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora s ciljem zaustavljanja daljnje političke krize u zemlji, intenziviranoj nakon poraza armenske vojske u Nagorno Karabahu u prošlogodišnjem ratu s azerbajdžanskom vojskom. Izbori za armenski parlament trebali bi se održati 20. lipnja. Prema armenskom zakonu, prijevremeni izbori za nacionalni parlament održavaju se najranije 30 dana, a najkasnije 45 dana nakon njegovog raspuštanja. Prije toga, Pashinyan je već najavio svoju formalnu ostavku u travnju radi pokretanja mehanizma za raspuštanje parlamenta.

 

Komentari

komentar





You may also like