Armenski premijer za uvođenje ruskih mirovnih snaga u Karabah. Rusija odgovara – samo uz suglasnost Bakua!

Armenski premijer Nikol Pashinyan, odgovarajući na pitanje novinara Al Jazeere, bi li želio ruske mirovne snage u regiji sukoba (Nagorno Karabah), izjavio je kako se o tome može razgovarati ali ne u okviru bilateralnog dijaloga, već u okviru Minske grupe OESS-a (Rusija, SAD, Francuska).

Rusija i Armenija uspostavile su duboku suradnju u sferi sigurnosti, uključno i oko postojeće ruske vojne baze u Armeniji“, kazao je, između ostaloga Pashinyan.

Odgovor na to pitanje stigao je i iz Moskve, kroz riječi glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitriya Peskova: „Mirovne snage (ruske) mogu ući samo uz suglasnost obiju strana (Armenije i Azerbajdžana).“

Podsjećamo: u noći s 2/3. listopada azerbajdžanska vojska počela je novi snažni napad na Nagorno Karabah, a na pojedinim dijelovima bojišnice uspjele su napredovati, dok je, istodobno, granatirano i administrativno sjedište te regije – grad Stepanakert (azerbajdžanci ga nazivaju Khankendi). Duž čitave linije bojišta vode se teške borbe, a o ozbiljnosti stanja svjedoči i činjenica da je na front stigao i osobno predsjednik od međunarodne zajednice  nepriznate „Republike Nagorno Karabah“ –  Arayik Harutyunyan.

I najnovija vijest: armenijsko Ministarstvo obrane izjavilo je kako armenska vojska s teritorija Armenije nije izvodila bilo kakve napade na teritorij Azerbajdžana. Prethodno je, danas u jutarnjim satima, službeni Baku optužio Armeniju da je napad na drugi po veličini azerbajdžanski grad –  Ganja, izvršen s njezinog državnog teritorija. Pri tom nije ništa rečeno o eventualnim štetama. Međutim, vlada nepriznate RNK objavila je kako je u napadu, koji je izvršen s njenoga teritorija, zračna luka Ganje, s koje polijeću azerbajdžanski vojni zrakoplovi – „odletjela u zrak“.

 
 

Komentari

komentar

You may also like