ASEAN i vojna hunta dogovorili se o završetku nasilja u Mjanmaru

Na summitu Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) u indonezijskoj prijestolnici Džakarti postignut je dogovor s vođom pučista u Mjanmaru o zaustavljanju nasilja u ovoj zemlji, izvijestio jer medij Deutsche Welle.

Dužnosnici ASEAN-a izjavili su da su se s čelnikom mjanmarskih vojnih vlasti dogovorili o planu za okončanje krize u toj zemlji i da je postignuti sporazum “nadvisio naša očekivanja”.

Konsenzus je postignut u pet točaka: kraj nasilja, konstruktivni dijalog između svih strana, imenovanje posebnog izaslanika ASEAN-a radi olakšavanja dijaloga, prihvaćanje pomoći i posjet izaslanika Mjanmaru.

Na summitu ASEAN-a također se govorilo o važnosti puštanja političkih zatvorenika u Mjanmaru, ali po tom pitanju još nema dogovora.

Podsjećamo: 1. veljače mjanmarska vojska izvršila je vojni udar i preuzela vlast u zemlji, pritvorivši predsjednika Vin Myinta i predsjednicu  vladajuće stranke Aung San Suu Kyi. Vojna hunta to je objasnila stavom da su parlamentarni izbori prošle godine bili namješteni. Vojska je obećala provesti nove izbore za godinu dana i prenijeti vlast na pobjedničku stranku. Kao odgovor, u zemlji su počeli masovni prosvjedi, u kojima je već navodno ubijeno više od 700 osoba.

 





 

Komentari

komentar





You may also like