ASEAN: potpisan sporazum o najvećoj zoni slobodne trgovine na svijetu

ASEAN –organizacija zemalja Jugo-istočne Azije, koja uključuje Bruneje, Filipine, Indoneziju, Kambodžu, Laos, Maleziju, Mjanmar, Singapur, Tajland i Vijetnam, osnovana je 1967. godine. Od početka 2020. g. predvodi je Vijetnam, a vodstvo organizacijom odvija se na godišnjoj rotacijskoj razini.

Upravo u vijetnamskom glavnom gradu Hanoju, u nedjelju, 15. studenog, završava 37. summit te organizacije. On će biti upamćen po potpisanom sporazumu o sveobuhvatnom regionalnom gospodarskom partnerstvu. Njime će se osnovati u svijetu najveća zona slobodne trgovine s oko 2,2 milijarde potrošača i s ukupnim BDP-om od 28 trilijuna dolara, što čini više od 32% ukupnog svjetskog BDP-a.

Sporazum mora biti pokretač za oporavak ekonomija članica ASEAN-a u post-pandemijskom razdoblju. Realizacija dogovorenih elementa u sporazumu, prema mišljenju analitičara, pruža veliki potencijal za otvaranje radnih mjesta i ubrzanje razvoja regionalnih i globalnih proizvodnih lanaca, što će dati snažan impuls razvoju gospodarstava država članica te organizacije i njihovih partnera u svijetu. Prema prognozama analitičara, do 2025. g. ukupni BDP zemalja ASEAN-a može narasti do 100 trilijuna dolara.

Podsjećamo: početak pregovora o uspostavi slobodne trgovinske zone unutar ASEAN-a datira još od 2012. g. i summita u Kambodži, kada je tu organizaciju činilo 10 zemalja i 6 velikih trgovinskih i gospodarskih partnera koji su s njom imali potpisane sporazume o slobodnoj trgovini: Australija, Indija, Japan, Južna Koreja, Kina i Novi Zeland. Kasnije se Indija povukla iz pregovaračkog procesa, protiveći se snažnijem ukidanju trgovinskih barijera na teritoriju ASEAN-a i njegovih partnera.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like