Assadova diplomatska ofanziva: Sirija i Pakistan potpisali memorandum o suradnji

Nedavno smo izvijestili o razgovorima između pakistanskog ministra unutarnjih poslova Rashida Ahmada i sirijskog veleposlanika u Islamabadu Mazena Obeide, u kojima je izražena želja za povećanjem suradnje između dviju zemalja, i pri tom ukazali kako su formalna savezništva jedno a nacionalni interesi nešto sasvim drugo.

Naime, Pakistan je, ljetos, skupa s Azerbajdžanom, u Bakuu potpisao zajedničku deklaraciju s Turskom o trojnoj suradnji na gotovo savezničkim osnovama, uključno i u vojno-sigurnosnim sferama. Međutim, dobro je znano kako Turska ima neprijateljski stav prema Siriji odnosno tamošnjoj međunarodno priznatoj vladi u Damasku i predsjedniku Basharu al-Assadu. Ali to, očito, Pakistanu ne smeta, jer on sa Sirijom ima svoje planove i svoje interese, kao, uostalom, i po pitanju Afganistana. O svemu tome svjedoči i današnja vijest iz Sirije.

Prema navodima agencije SANA od ponedjeljka, 1. studenog, Pakistan i Sirija potpisali su memorandum o gospodarskoj suradnji.

Prema memorandumu, dvije strane će morati oformiti zajedničku radnu skupinu predstavnika nadležnih resora. Sporazum, osmišljen na 5 godina, usmjeren je na praćenje razvoja investicija, tržišnih transakcija, sajmova i foruma, kao i na proširenje suradnje.

Sporazum su potpisali sirijski ministar gospodarstva i vanjske trgovine Muhammad Al-Khalil i pakistanski veleposlanik u Damasku Said Khan Mohmand u ime pakistanskog ministra trgovine. Al-Khalil je napomenuo da se u 9 mjeseci 2021. trgovinska razmjena između dviju zemalja udvostručila u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Podsjećamo kako proteklih tjedana sve intenzivniju suradnju sa Sirijom, odnosno vladom u Damasku, pokreću i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Naime, i Pakistanu i ključnim arapskim državama, jasno je kako se američkim povlačenjem iz Afganistana čitava regija našla u poziciji „prepuštanja samoj sebi“ ili „svojoj sudbini“, jer SAD svoje vojne efektive i stratešku pozornost usmjeravaju prema Južnokineskom moru odnosno Kini kao najvećem globalnom konkurentu. Od tuda idu i najnoviji kontakti između Saudijske Arabije i Irana na diplomatskoj i obavještajnoj razini koji se održavaju u Bagdadu.
 

Komentari

komentar

You may also like