Assange je doživio moždani udar u britanskom zatvoru, tvrdi zaručnica

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange pretrpio je manji moždani udar zbog ekstremnog stresa zbog borbe protiv izručenja SAD-u iz britanskog zatvora Belmarsh, prema njegovoj zaručnici Stella Moris.

Assangeu je dijagnosticiran prolazni ishemijski napad nakon jednog od njegovih žalbi na Visokom sudu putem video veze 27. listopada, otkrila je majka njegovo dvoje djece danas za Daily Mail. Manji moždani udar (TIA) se često smatra znakom upozorenja mogućeg velikog moždanog udara u budućnosti i zahtijeva liječničku pomoć. Assange je od tada napravio magnetsku rezonancu i sada navodno uzima lijekove protiv moždanog udara.

Julian se bori i bojim se da bi ovaj udar mogao biti preteča većeg napada. To povećava naše strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što duže traje ova duga pravna bitka”, rekla je zaručnica.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva u petak je odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Assangea, zahtjev koji je prethodno blokiran zbog Assangeova sve lošijeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Iako presuda nije konačna i na nju se Assangeov pravni tim može žaliti, ona dovodi bivšeg šefa WikiLeaksa korak bliže suđenju na tlu SAD-a, gdje mu prijeti 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu.

“Neprestani sudski sporovi su psihički izuzetno stresni”, tvrdi Moris, a Assange zasigurno nije ni pomoglo sedam godina de facto “zatvora” u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje se sklonio od suđenja i zatvora.

“Pogledajte životinje zarobljene u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se događa Julianu”, tvrdi zabrinuta zaručnica. Assangeov položaj i pogoršanje zdravlja odavno su prepoznali aktivisti za slobodu govora i slobode tiska, a organizacije za ljudska prava kritizirale su postupanje koje je Assange pretrpio tijekom godina u pritvoru. U 2019., UN-ov posebni izvjestitelj o mučenju Nils Melzer, čiji je tim posjetio Assangea u Belmarshu, rekao je da je pokazao “sve simptome tipične za dugotrajno izlaganje psihičkom mučenju”.





Dakako, ideja pritvora ili zatvora niti nije da se netko osjeća psihički ugodno. Isto tako, većina partnera ili partnerica zatvorenih osoba želi vidjeti njihove bliske osobe vani. Ipak, ovaj slučaj je snažno medijski eksponiran, pa stoga i Assangeova zaručnica dobiva puno medijskoj prostora zbog pitanja koliko je kažnjavanje Assangea uopće primjereno.

Komentari

komentar





You may also like