Assange podnio žalbu na odluku o njegovu izručenju SAD-u

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange podnio je žalbu Visokom sudu u Londonu na odluku o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s kaznenim optužbama, izjavio je u petak njegov brat, što je posljednji korak u njegovoj pravnoj bitki koja traje više od desetljeća, izvještava Reuters.

Američke vlasti traže Assangea, rođenog Australca, zbog 18 točaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, u vezi s WikiLeaksovim objavljivanjem ogromne količine povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Washington ustvrdio da su doveli živote u opasnost. Prošlog mjeseca ministrica unutarnjih poslova Priti Patel odobrila je njegovo izručenje, a njezin je ured priopćio da su britanski sudovi zaključili da njegovo izručenje ne bi bilo u suprotnosti s njegovim ljudskim pravima te da će se prema njemu postupati na odgovarajući način.

Assangeov pravni tim uložio je žalbu na tu odluku Visokom sudu, potvrdio je njegov brat Gabriel Shipton. Sud mora dati svoje odobrenje za razmatranje žalbe, ali je vjerojatno da će pravnom slučaju biti potrebni mjeseci da se zaključi. “Također pozivamo australsku vladu da odmah intervenira u slučaju kako bi okončala ovu noćnu moru”, rekao je Shipton Reutersu.

Saga je započela krajem 2010. godine kada je Švedska tražila Assangeovo izručenje od Britanije zbog optužbi za seksualne zločine. Kad je 2012. izgubio taj slučaj, pobjegao je u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, gdje je proveo sedam godina. Kad je konačno izvučen u travnju 2019., zatvoren je zbog kršenja britanskih uvjeta jamčevine iako je švedski slučaj protiv njega odbačen. Od lipnja 2019. bori se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama i još je uvijek u zatvoru.

“Borit ćemo se protiv ovoga. Iskoristit ćemo sve žalbene mogućnosti”, rekla je njegova supruga Stella Assange novinarima nakon što je Patel odobrila njegovo izručenje.

 





‘Heroj protiv establišmenta’: Odobreno izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u

 





Komentari

komentar

You may also like