Austin upozorava na opasno ponašanje kineskih zrakoplova; Fenghe označio kinesku „crvenu crtu“

Američki ministar obrane Lloyd Austin pozvao je Kinu da izbjegava “destabilizirajuće akcije” prema Tajvanu tijekom svog prvog susreta oči u oči s kineskim ministrom obrane Wei Fengheom nakon posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Taipeiju u kolovozu ove godine, piše u utorak, 22. studenog, američki medij Bloomberg.

U razgovorima održanima u utorak, u Siem Reapu, u Kambodži, čelnik Pentagona pozvao je dvije strane da zadrže otvorene linije komunikacije i upozorio na “sve opasnije ponašanje” kineskih vojnih zrakoplova u Indo-pacifičkoj regiji, prenosi medij izjave američkih dužnosnika nakon završetka sastanka.

Pitanje Tajvana je „crvena crta“ u kinesko-američkim odnosima koja se ne smije prijeći, izjavio je tijekom istog sastanka kineski ministar obrane Wei Fenghe, a prenosi ruska agencija TASS, pozivajući se na priopćenje kineskog Ministarstva obrane na društvenoj mreži WeChat.

Sastanak čelnika obrambenih ministarstava dviju supersila održan je na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica ASEAN-a s dijaloškim partnerima u Kambodži.

“Tajvansko pitanje je srž ključnih interesa Kine, kao i prva „crvena crta“ u kinesko-američkim odnosima koja se ne može prijeći”, kazao je Wei Fenghe.

Pri tom je upozorio američkog kolegu da kineske oružane snage imaju snagu, samopouzdanje i sve potrebne sposobnosti da osiguraju ujedinjenje zemlje i dodao slijedeće:





“Na sve daljnje poteze SAD-a prema Tajvanu Kina će odgovoriti snažnim protumjerama.”

Naglasio je da Sjedinjene Države “umanjuju, razvodnjavaju i iskrivljuju načelo jedne Kine”.

Podsjećamo kako su prošli tjedan, uoči početka summita G 20 na Baliju, u Indoneziji, po prvi put uživo od kad je Joe Biden postao američki predsjednik, čak tri i pol sata međusobno razgovarali Biden i kineski vođa Xi Jinping. Vidljivi su bili napori dvojice čelnika da pronađu određene modalitete za nastavak međusobno korisne gospodarske suradnje u okviru krajnje poremećenih odnosa dviju supersila – preciznije, da osiguraju načine izbjegavanja opasnih incidenata u uvjetima dugoročnog suparništva.





Ako je sudeći prema gore navedenim izjavama ministara obrana dviju država, to će biti vrlo težak i naporan put. U siječnju bi Peking mogao posjetiti američki državni tajnik Antony Blinken, upravo s ciljem pokušaja stavljanja budućih američko-kineskih odnosa u snošljiv i međusobno koristan okvir. Međutim, problem oko uspostave kakve-takve normalizacije odnosa predstavljat će američki republikanci koji su osvojili Zastupnički dom Kongresa – i koji uopće ne skrivaju kako su protiv bilo kakvog američkog približavanja Kini koju smatraju glavnim geopolitičkim i geoekonomskim ali i vojnim suparnikom SAD-a u 21. stoljeću.

Uostalom, to je navedeno i u nedavno objavljenoj američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj strategiji i sa čim se, uostalom, slažu i demokrati. Razlike su očito u pristupu tj. odabiru modaliteta borbe protiv Kine – gdje su republikanci za „čvrstu ruku“, dok demokrati teže umjerenim potezima, ne želeći naškoditi američkim gospodarskim interesima naglim rezovima suradnje s Pekingom.

Komentari

komentar

You may also like