Australcima prijeti 5 godina zatvora ako se vrate iz Indije

Potez je “drastičan, ali potreban”- rekao je australski državni blagajnik Josh Frydenberg, za ABC News. Naime, australska vlada odlučila je kazniti s globom do 66 000 australskih $ ili do 5 godina zatvora svakog putnika koji bi iz Indije došao za Australiju.

Reakcije je to australske vlade na dva događaja. Prvi je drastični porast slučajeva Covid-19 u Indiji koji sugerira da je pandemija tamo izvan kontrole. Naime, danas broje više od 400 000 novozaraženih u posljednja 24 sata. Drugi događaj je povratak dvojice profesionalnih igrača kriketa iz Indije u matičnu Australiju nakon što su, svjesni zabrane, pokušali skrovito ući putujući prvo u Katar.

Mjera kažnjavanja i zabrane ulaska će trajati najranije do 15.5. kada će se razmisliti o produženju ovisno o stanju u Indiji.

“Vlada ne donosi ovu odluku lako, ali je važna za integritet javnog zdravstva Australije.”- kazao je Frydenberg. Na kritike da ostavlja svoje državljanine na milost trenutno kaotičnog sustava Indije, odgovorio je da poduzimaju sve kako bi zaštitili svoj državljanine tamo. Nije baš jasno kako to čini.

Odluka od drastičnom kažnjavanju povratnika dio ranije izglasanog Biosigurnosnog akta iz 2015. Australija je iznimno striktna oko zatvaranja granica kao mjere. Reagirali su dosta rano, a Australija je u međunarodnim krugovima primjer korona uspjeha. Cijena toga jest da je i dalje oko 40 000 Australaca “zapelo” izvan svoje zemlje. Ipak, Australija praktički nema novih “valova” Covida još od ljeta 2020., a život teče relativno normalno u većini Australije.

Komentari

komentar
You may also like