Australija će konačno otvoriti granice za cijepljenje građane

Australija i Novi Zeland su uvele neke od najoštrijih mjera protiv širenja Covid-19 u svijetu. Prosvjeduje dio stanovnika obje zemlje, a u Australiji je u nekoliko navrata došlo do sukoba s policijom.

Naime, Australija je zatvorila svoje granice već godinu i pol dana, a analitičari su ovu vrstu politike nazvali “utvrda Australija”. Odluka o zatvaranju granice prouzročila je da mnogi stanovnici Australije ne vide svoje obitelji i bližnje u periodu dužem od godinu dana. Iako je prvih mjeseci pandemije Australija bila prikazivana kao priča o uspjehu u suzbijanju širenja, u kolovozu ove godine je krenulo naglo širenje prijenosa. Nakon toga, savezne vlade Viktorije i Novog Južnog Walesa uvele su čvrsti lockdown, a ulice su se ispraznile.

Ipak, čini se da će Australija ublažiti mjeru zatvaranja granice. Australija će od studenog ponovo otvoriti svoju međunarodnu granicu, dopuštajući prvo ulazak cijepljenim građanima i njihovoj rodbini, piše BBC. Od ožujka 2020. samo su neki Australci i građani drugih zemalja ušli u zemlju zbog strogih pravila i to samo u slučajevima od iznimnog poslovnog značaja, sprovoda ili posjete umirućem članu bliže obitelji.

Otvorit će se savezne države sa stopama cijepljena iznad 80 za starije od 16 godina. “Vrijeme je da Australcima vratimo živote”, rekao je jučer premijer Scott Morrison. Stranci neće odmah moći stići u Australiju, ali je vlada rekla da radi “na dobrodošlici turista na našu obalu”. U petak je premijer Morrison rekao da će obavezna 14-dnevni hotelska samoizolacija, koja svakog putnika košta 3000 australskih dolara, biti ukinuta.  Zamijenit će ga sedmodnevna kućna samoizolacija za cijepljene putnike.

Komentari

komentar





You may also like