Australija će kroz novi vojni pakt napraviti 8 “stealth” podmornica na nuklearni pogon

Sinoć je u svjetskim medijima odjeknula vijest kako Australija “okreće leđa” vojnom dogovoru s Francuskom o izgradnji 12 podmornica na konvencionalni (dizelsko-električni) pogon. Canberra je tako odustala od 90 milijardi dolara vrijednog ugovora s francuskom pomorskom grupom Naval, čime je izgubila više od 2,4 milijarde dolara nepovratnih troškova i naknade koje je već uložila. Francusko-australske podmornice trebale su zamijeniti već pomalo zastarjele podmornice klase Collins, piše The Sydney Morning Herald. Australija će morati platiti najmanje 140 milijuna dolara francuskoj tvrtki zbog izlaska iz ugovora.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian potez Australije je opisao kao “ubod nožem u leđa“, prenosi AFP. Istodobno, Australija je ušla u vojni pakt sa SAD-om i UK nazvan AUKUS koji ima za cilj odgovoriti sve jačoj vojnoj prisutnosti Kine u regiji Indo-Pacifika. Osim mornarice, ove tri zapadne države će kroz pakt surađivati i na polju digitalnog ratovanja i cyber obrane.

Tako je kroz trilaternalni pakt AUKUS dogovoreno da će Australija izgraditi osam podmornica na nuklearni pogon uz pomoć američkog i britanskog znanja i tehnologije. Podmornice će se krenut graditi tek 2040., pa je za pretpostaviti da će mornarica Kine do tada biti već mnogo jača. Australski premijer Scott Morrison rekao je da će nova flota podmornica na nuklearni pogon biti izgrađena u Adelaideu i naglasio kako vlada “ne nastoji nabaviti nuklearno oružje”. Naime, podmornice će biti na nuklearni pogon, ali neće biti naoružane nuklearnim bojevim glavama.

Dok se podmornice ne izgrade krajem 2040-tim, Australije je kroz novi pakt AUKUS odlučila “popuniti rupe” pomorske obrane do tada. Tako će nabaviti rakete dugog dometa, uključujući krstareće rakete Tomahawk na svojim razaračima klase Hobart, protubrodske projektile za zrakoplove Super Hornet i hiperzvučne rakete koje mogu putovati najmanje pet puta brže od zvuka, kao i podvodna vozila bez posade.

Ipak, glavni adut u odgovoru Kini, bit će ove podmornice. Podmornice na nuklearni pogon mogu dulje boraviti pod vodom, što omogućuje skrivanje u potencijalnim područjima žarišta s Kinom, poput Južnokineskog mora, rekli su sigurnosni analitičari za Reuters. Dizelske podmornice imaju jedan veliki nedostatak. Kad isplivaju na površinu kako bi napunili baterije, ranjive su na otkrivanje radara.

 
Komentari

komentar

You may also like