Australija će nastaviti sa sporazumom o nuklearnim podmornicama unatoč Macronovim kritikama

Australski premijer Anthony Albanese rekao je danas da njegova zemlja nije promijenila svoje stajalište i da će izgraditi flotu podmornica prema sporazumu AUKUS, unatoč kritikama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Obraćajući se novinarima u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, australski premijer je rekao da Macron ima pravo iznijeti svoje stavove.

“Nastavljamo s aranžmanima AUKUS-a i tu nema ništa dvosmisleno. To je naš stav”, rekao je Albanese, prema transkriptu objavljenom na njegovoj službenoj internetskoj stranici. “Kao čelnik Francuske on ima pravo komentirati što god želi. Imamo vrlo kooperativan odnos”, dodao je.

AUKUS je trostranački vojno-obrambeni sporazum za indo-pacifičku regiju koji su 15. rujna 2021. pokrenule Australija, SAD i UK. Diplomatski odnosi između Francuske i Australije nakon tog sporazuma su se pogoršali. Naime, taj sporazum je uključivao i izradu podmornica na nuklearni program što znači da je Australija otkazala ugovor s francuskom Naval Groupom o kupnji francuskih podmornica na dizel-električni pogon. Odluka je razljutila Macrona i njegovu vladu, ponajviše zbog toga što Pariz nije bio obaviješten o AUKUS pregovorima, već je doveden pred gotov čin od strane svojih saveznika.

Jučer je francuski predsjednik Emmanuel Macron, komentirajući AUKUS, optužio bivšeg australskog premijera Scotta Morrisona za izazivanje “nuklearne konfrontacije” s Kinom i rekao da taj sporazum odmaže Australiji da postigne “slobodu i suverenitet”, izvijestio je ABC News. “Mi bi pomogli i pratili Australiju u izgradnji podmorničke flote unutar svog teritorija”, rekao je Macron u pokušaju da objasni australskom premijeru zašto je francuska ponuda bolja od ponude AUKUS-a.

Australija se protivi pridruživanju Tajvana CPTPP-u

​​​​​​​Albanese je rekao da Australija neće podržati članstvo Tajvana u Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) jer nije priznata država. “CPTPP je odnos između nacionalnih država koje su priznate. Tajvan je ovdje predstavljen kao gospodarstvo i to nije dovoljno”, rekao je Albanese. “Postoji dvostranačka podrška politici jedinstvene Kine. Podržavamo status quo na Tajvanu i na Tajvanskom tjesnacu ne želimo vidjeti nikakvu unilateralnu akciju koja mijenja taj status quo”, dodao je. Zanimljivo je da je ova izjava, koja je pomirljiva prema Pekingu, uslijedila nakon nedavnog sastanka s predsjednikom Xijem na Baliju u Indoneziji.

Komentari

komentar





You may also like