Australija će platiti reparacije “ukradenoj generaciji” urođenika

Australski premijer Scott Morrison najavio je fond za reparacije za neke članove “ukradenih generacija”, urođenike koji su kao djeca nasilno odvedeni iz svojih domova, prenosi Al Jazeera.

Australija ovaj potez donosi tri mjeseca nakon što je skupina starosjedilaca pokrenula pravni postupak za odštetu. Morrison je u četvrtak rekao Parlamentu da će 378,6 milijuna australskih dolara (279,97 milijuna dolara) biti dodijeljeno za nadoknadu štete ove nehumane politike, uključujući jednokratna plaćanja od 75.000 australskih dolara (55.462,50 dolara) za njezine žrtve.

“Ovo je dugotrajan korak kojim se prepoznaje veza između ozdravljenja, dostojanstva i zdravlja i dobrobiti pripadnika ukradenih generacija, njihovih obitelji i njihovih zajednica”, rekao je premijer parlamentu. “Ne samo da nam je duboko žao zbog onoga što se dogodilo, već ćemo preuzeti odgovornost za to”, prenosi CBS.

Tisuće male djece, podrijetlom Aboridžina i otočana iz Torresovog prolaza odvedeno je iz svojih domova i smješteno u domove s obiteljima bijelaca. Taj proces se odvijao prema službenoj politici asimilacije koju je Australija nastavila provoditi do sedamdesetih godina, a počela je početkom prošlog stoljeća.

Bivši premijer Kevin Rudd službeno se ispričao za ono što se dogodilo 2008. godine opisavši to kao “veliku mrlju na duši nacije”.

No, dio kritičara australske politike tvrde da su urođenici i dalje građani drugog reda. Očekivano trajanje života je 8 godina manje od bijelog stanovništva. Češće su u zatvorima i zajednice urođenika imaju i velik problem s ovisnostima.





Komentari

komentar

You may also like