Australija: dodatnih vojnih 580 mil.$ za “slobodni Indo-Pacifik”

Australski premijer Scott Morrison najavio je dodatnih 580 milijuna američkih dolara za modernizaciju 4 vojne baze na sjeveru zemlje, piše Reuters. Iako premijer nije izričito spomenuo Kinu, prilično je jasno na koga se referira dok govori o australskoj dužnosti da “osigura slobodan i otvoren Indo-Pacifik i mir u regiji”. Ovakva odluka je donesena za vrijeme zaoštrenog trgovačko-diplomatskog odnosa na relaciji Peking- Canberra. Sjetimo se da Australija i Kina uvode sve jače carinske sankcije jedna drugoj. Jedan od kineskih odgovora u nedostatku australskog ugljena je i “energetsko” okretanje Rusiji.

Australski premjer najavio je povećanje sletnih pista kako bi mogli slijetati veći avioni, povećanje dometa projektila te bolje poligone i smještaj za američke trupe. Vojna poboljšanja kreću ove godine i trebala bi završiti do 2026. Ova ulaganja samo su manji dio od planiranih čak 270 milijarde $ za raketne sustave dalekog dometa kroz idućih 10 godina. Morrison je krajem prošle godine izjavio kako Australija doživljava najveću “ekonomsku i stratešku nesigurnost” od drugog svjetskog rata. Čini se da, ako imaju 270 milijardi za naoružanje, “nesigurnost” koju osjećaju više dolazi od “strateške”, nego “ekonomske” prijetnje.

Početkom kolovoza Australija i SAD odražavati će zajedničke vojne vježbe na kojima se očekuje više od 30 000 vojnika. Gotovo na tjednoj bazi američki i australski diplomati govore o suradnji koja bi trebala održati mir i stabilnost u regiji. Američki veleposlanik u Canberri govori o “vojnoj kooperaciji koja traje više od pola stoljeća”.

 

Komentari

komentar
You may also like