Australija izlazi iz trgovinskog sporazuma s Kinom

Sve su lošiji odnosi Kine i Australije, a sve je dublji i trgovinski rat. Ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne obznanila je da će poništiti odluku savezne države Victoria o sudjelovanju u kineskoj trgovinskoj inicijativi “Pojas i Put” (Belt and Road Initiative, RBI), piše AFP. Time će zakonskom snagom federalne vlade iz glavnog grada Canberre poništiti odluku savezne države Victorije (Melbourne).

Inicijativa “Pojas i put” počiva na ideji obnove povijesnog Puta Svile preko kojeg Kina povezuje Europu i Aziju. Kina je, barem do nedavno, vjerovala da će trgovinski povezati Australiju i Oceaniju i tako postati bitno trgovinsko “sjecište”. Primijetimo na mapi da su sjeverna i južna Amerika isključene iz planirane trgovačke mreže.

Ipak, ministrica Australije tvrdi da je sudjelovanje u tom sporazumu “protivno vanjskoj politici Australije”. Ovakvo “ispadanje” iz dogovora dodatno zaoštrava već napete odnose na relaciji Canberra-Peking.

Sjetimo se da je Kina već zabranila uvoz Australskog ugljena, govedine i vina nakon što je Australija poticala dodatno ispitivanje izvora Covid-19. Australija je zabranila kineskom Huawei tehnološkom divu da gradu 5G infrastrukturu u Australiji zbog straha od nadziranja i špijunaže.

Agresivnije diplomatsko približavanja Australije zapadnim saveznicima, očigledno je i u nedavnoj odluci da Australija izađe iz akademsko-istraživačkog dogovora s Iranom iz 2004. i da izađe iz sličnog dogovora sa Sirijom iz 1999.

Komentari

komentar
You may also like