Australija: političko-ekonomski pritisak Pekinga nije nam naštetio

Australija i Kina su u trgovačko-carinskom ratu od početka 2020. nakon nesuglasica oko Huaweija i inzistiranja Canberre da se detaljnije istraži porijeklo virusa. Osim zabrana na uvoz i većih carinskih nameta, “rat” se prelio i na druga područja suradnje. Tako su prekinute neke istraživačko-akademske suradnje. Osim toga, Kina, koja je ranije ove godine ugostila svjetski sastanak UNESCO-a, inzistirala je da se Veliki koraljni greben pored Australije proglasi ugroženom svjetskom baštinom.

Napetosti između Kine i Australije uzele su danak od 4 milijarde dolara prometa u trgovačkom partnerstvu, ali Canberra kaže da se njezino gospodarstvo pokazalo “izuzetno otpornim” jer je Australija “popunila rupe” uvozom i izvozom u druge zemlje, prema tvrdnji australskog državnog blagajnika Josh Frydenberga, prenosi CNN.

Rydenberg je danas izjavio da kineska vlada nije uspjela ozbiljno utjecati na gospodarstvo Australije nizom kaznenih mjera za izvoz. Ipak, kazao je: “Ne umanjujem utjecaj kineskih sankcija. Oni su u nekim slučajevima značajno povrijedile određene industrije i regije. Ipak, ukupni utjecaj na naše gospodarstvo do danas je bio relativno skroman”, rekao je Frydenberg na Australskom nacionalnom sveučilištu. “Ovo je možda iznenađujuće za mnoge.”

Dok je trgovina između Kine i Australije u prvoj polovici 2021. opala za oko 5,4 milijarde australskih dolara (4 milijarde američkih dolara) u odnosu na prethodnu godinu, Frydenberg je rekao da je gubitak uglavnom nadoknađen sa 4,4 milijarde australskih dolara (3,27 milijardi dolara) povećane trgovine s drugim zemljama.

Frydenberg je također optužio Peking da svojim djelovanjem pokušava izvršiti “politički pritisak”. Rekao je da je Australija “na prvoj crti” nove ere strateškog natjecanja između SAD-a i Kine, dodajući da “nije tajna” da je Peking pokušao nanijeti štetu australskom gospodarstvu zbog političkog zamjeranja i suradnje s SAD-om.

Širok raspon australijskog izvoza u Kinu, uključujući ječam, govedinu i ugljen, počeo je nailaziti na prepreke nakon početka ekonomskog sukoba u 2020. Neki su proizvodi bili podvrgnuti dugačkim inspekcijama i carinskim kašnjenjima. U ožujku je kineska vlada povećala carine na 218% za australsko vino.

U studenom 2020. kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Australiju za “niz pogrešnih poteza” u svom odnosu s Kinom, dostavivši australskim medijima popis od 14 pritužbi koje su uključivale “neprestano bezobzirno miješanje” u kineski odnos s Hong Kongom i Tajvanom. Kina je daleko najveći trgovački partner Australije u smislu izvoza i ukupne vrijednosti trgovine. Trgovinska razmjena između dviju zemalja procijenjena je na više od 250 milijardi australskih dolara (185 milijardi američkih dolara) u financijskoj godini 2019/20, više od tri puta više od drugog najvećeg trgovinskog partnera, Japana.

Željezna ruda zasad održava trgovinu Australije s Kinom. No, Frydenberg je rekao kako su se pojavili drugi kupci kako bi popunili prazninu koju je Kina ostavila u nekim važnim industrijama. Iako je izvoz ugljena u Kinu pao za 33 milijuna tona u prošloj godini, izvoz drugim međunarodnim kupcima porastao za oko 30,8 milijuna tona. “Australski ugljen, koji bi inače otišao u Kinu, našao je kupce na drugim tržištima, uključujući Indiju, Južnu Koreju i Tajvan”, rekao je dodajući kako je australski ječam pronašao novo tržište na mjestima poput Saudijske Arabije. Kineska vlada je u svibnju 2020. uvela carine na australski ječam do 80%.

Frydenberg je rekao da je Australija također imala dobre trgovačke odnose sa SAD-om, Japanom i Južnom Korejom. Rekao je da je Kina na šestom mjestu po izravnim stranim ulaganjima u Australiju. Blagajnik je rekao da se još uvijek nada “konstruktivnom odnosu” s Kinom u kojem bi obje zemlje imale koristi, upozorio je australske tvrtke da moraju biti svjesne da se “svijet promijenio”. “To stvara veću neizvjesnost i rizik. U tom smislu, oni bi uvijek trebali nastojati diverzificirati svoja tržišta, a ne pretjerano se oslanjati na bilo koju zemlju, prenosi CNN.

Komentari

komentar

You may also like