Australija ponovno odbacuje vojnu opremu iz EU nakon skandala s podmornicama

Australija će ukinuti svoju flotu od 47 višenamjenskih vojnih helikoptera Taipan i zamijeniti ih Black Hawk helikopterima koje je dizajnirao američki Lockheed Martin po cijeni od 4,8 milijardi dolara. Odluku o zamjeni helikoptera, najavio je australski ABC, a službeno je potvrdila Canberra danas.

“Taipani nisu ispunjavali svoje ciljeve. Jednostavno”, rekao je premijer Scott Morrison na konferenciji za novinare. “Želimo osigurati da naše obrambene snage imaju najbolju moguću opremu za obranu ove zemlje, a Black Hawk helikoperi će to osigurati”.

Taipani inačica dvomotornog helikoptera NH90 koji je dizajnirao francuski Airbus kojim upravljaju australska vojska i mornarica i malo je izmjenjen za potrebe Australije. Prvi put naručeni 2005. godine, njihovo uvođenje bilo je popraćeno tehničkim kvarovima i drugim problemima, koji su godinama odgađali postizanje pune operativne sposobnosti flote.

Zbog problema s montažom, australska mornarica odbila je kupiti dodatne Taipanove 2011. godine, umjesto toga odlučivši se za američke SH-60 Seahawk. U listopadu je Australija najavila dodatnu narudžbu od 12 Seahawka kroz ugovor vrijedan 3 milijarde australskih dolara. Sada je australska vlada odlučila povući cijelu flotu Taipana, koja je trebala biti u službi do 2037. godine, i zamijeniti ih helikopterima američke proizvodnje.

Canberra sada kupiti do 40 UH-60 Black Hawk za vojsku uz već naručene Seahawk. Obje letjelice proizvodi Lockheed Martin. Procjenjuje se da će novi ugovor koštati 7 milijardi australskih dolara (4,8 američkih milijardi dolara), ali bi u konačnici Australija uštedjela novac dugoročno zbog visokih operativnih troškova Taipana, priopćila je vlada.

Novo odbacivanje europske vojne tehnologije došlo je manje od tri mjeseca nakon što je Australija naljutila Francusku otkazavši, na netransparanetan način, ugovor za 12 podmornica vrijedan 40 milijardi eura, kupivši umjesto toga osam američkih podmornica na nuklearni pogon. Dogovor je tada najavljen zajedno s trilateralnim sigurnosnim paktom AUKUS između SAD-a, UK-a i Australije, koji se promovira kao način odvraćanja utjecaja Kine.





Komentari

komentar

You may also like