Australija pritišće Google, a Google prijeti povlačenjem iz zemlje; boje se presedana

Australija planira zakonom natjerati Google i Facebook da plaćaju naknade medijim zbog objave njihovog sadržaja, na što je Google zaprijetio povlačenjem iz Australije.

Konzervativni australski premijer Scott Morrison poručio je da zastupnici neće “podleći” pritiscima, prenosi BBC. Zakonom bi Google i Facebook bili prisiljeni pregovarati s izdavačima o isplatama za sadržaj.

“Bit ću jasan: Australija stvara svoja pravila za stvari koje možete učiniti u Australiji. To se radi u našem parlamentu”, rekao je novinarima u petak Morrison.

Google pak tvrdi da je prijedlog zakona neodrživ.

“Princip neograničenog povezivanja između mrežnih stranica fundamentalan je za traženje i povezan je s neupravljivim financijskim i operacijskim rizicima. Ako ovaj prijedlog postane zakon, nećemo imati izbor nego učiniti Googleovu tražilicu nedostupnom u Australiji”, rekla je u petak na saslušanju pred Senatom, direktorica Googlea za Australiju Mel Silva, prenosi Guardian.

Senator Rex Patrick upitao je Mel Silvu: “Hoćete li se povući sa svakog tržišta? Radi li se o tome da želite zaustaviti presedan?.





Australska vlada argumentira kako Google praktički nema konkurenciju te da velik broj ljudi koristi Google upravo kako bi čitao vijesti, zbog čega je “pravedno” da Google isplati naknade medijima koji su trenutno, financijski, u teškoj situaciji, a nužni su za demokraciju, pojašnjava BBC.

Google je prošloga tjedna blokirao australske medije sa svoje tražilice za oko 1 posto australskih korisnika kako bi testirao vrijednost australskih medija za svoju tražilicu, što je očito prvi korak u prijetnjama tehnološkog diva kojom želi spriječiti uspostavu presedana.

Američki trgovinski predstavnici traže od Australije da odustane od zakona jer njime štete dvjema američkim tvrtkama.





Podsjetimo, udruženje francuskih regionalnih i nacionalnih dnevnika Alliance de la presse d’information generale (APIG) sklopili su ugovor, u četvrtak, kojim je definiran modalitet isplaćivanja naknade izdavačima za sadržaje dostupne na Googleu.

Nisu objavljeni detalji ugovora, ali se zna da će članovi APIG-a dobivati naknadu na temelju mjesečnog prometa i “doprinosa političkim i općim informacijama”, stoji u priopćenju, prenosi Reuters.

Komentari

komentar

You may also like