Australija priznaje Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Australijska vlada danas bi trebala i službeno priznati Jeruzalem kao glavni grad države Izrael, ali odbija prijenos svog veleposlanstva u taj grad, objavio je izraelski medij The Jeruzalem Post pozivajući se na australijske medije.

Prema pisanju lokalnog medija The Australian, odluka o tome već je usvojena i trebala bi dobiti odobrenje na slijedećem sastanku australijske vlade. Cambera u Jeruzalemu namjerava otvoriti jedino svoj generalni konzulat, dok će veleposlanstvo i dalje ostati u Tel Avivu. Australijski mediji također navode kako je razlog ne premještanja veleposlanstva financijske prirode tj. velika cijena toga koraka, koja se kreće oko 200 milijuna dolara.

Još od rujna ove godine pojavljivale su se informacije o spomenutoj namjeri australijske vlade, a tada su se javljale i informacije o zabrinutosti tim činom, u smislu štete koju on može prouzročiti u odnosima Australije sa zemljama islamskoga svijeta i Bliskog istoka. Poglavito je to važno u kontekstu odnosa Cambere s Indonezijom i Malezijom, kao najbližim islamskim državama australijskome kopnu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like