Australija uvela sankcije kćerima Putina i Lavrova

Australska vlada uvela je sankcije i zabranu putovanja dvjema kćerima ruskog predsjednika Vladimira Putina i kćeri ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, stoji u priopćenju u petak.

To je nastavak na slične mjere koje su poduzele druge zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, i povećava ukupan broj ljudi i entiteta u Rusiji koji su podložni australskim sankcijama na gotovo 750, piše Reuters.

Nisu naveli imena dviju Putinovih kćeri, ali se zna da ruski predsjednik ima dvije odrasle kćeri, Katerinu Tihonovu i Mariju Voroncovu. U priopćenju se dodaje da su predsjednik Putin i Lavrov dodani na popis sankcija 27. veljače.

Nova runda sankcija također je usmjerena na 144 ruska senatora koji su pružili podršku predsjedniku Putinu odobravanjem “nelegitimnog” priznanja neovisnih otcijepljenih regija Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini 22. veljače, objavilo je australsko ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju.

Ministrica vanjskih poslova Marisa Payne dodala je da će Australija nastaviti povećavati troškove Rusiji ciljajući na one koji snose odgovornost za “neopravdanu i ničim izazvanu agresiju u Ukrajini”.

Rusija svoju invaziju naziva “posebnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine.





Prošlog tjedna Australija je uvela ciljane financijske sankcije za 14 ruskih državnih poduzeća, uključujući subjekte povezane s obranom kao što su proizvođač kamiona Kamaz (KMAZ.MM) i brodarske tvrtke SEVMASH i United Shipbuilding Corp.

Komentari

komentar





You may also like